Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarНаукаВо тренд...

Во вторник леталото на НАСА ќе се урне во астероидот Диморфос: Како може да ја спаси Земјата?

Вселенско летало на НАСА намерно ќе удри во мал астероид како дел од тест за планетарна одбрана што еден ден би можел да ја спаси Земјата.

Иако астероидот Диморфос не претставува закана за Земјата, целта на овој експеримент е да покаже дека опасните небесни тела може да се пренасочат доколку вселенското летало намерно се забие во нив.

Леталото, познато како Тест за пренасочување на двоен астероид (DART), се очекува да удри во астероидот со дијаметар од 179 метри на 27 септември.

Диморфос е дел од бинарен астероиден систем и орбитира околу Дидимос, и трае 11 часа и 56 минути.

Астрономите се надеваат дека DART ќе ја скрати планетарната орбита за 10 минути.

НАСА посочува дека астероидот не е закана за Земјата, но дека ова е можност да се тестира отклонувањето на астероидот – техниката на кинетичко влијание – и да се провери дали тоа е изводлив начин да се заштити нашата планета ако астероид кој би можел судир со Земјата е откриен во иднина.

Во моментот има околу 27.000 астероиди во орбитата блиску до Земјата.

DART лансиран во ноември 2021 година со ракета Falcon на SpaceX од воздухопловната база Ванденберг во Калифорнија.

Во моментот на судирот, астероидите ќе бидат на околу 11 милиони километри од Земјата. Пред да удри во Диморфос, DART ќе ја зголеми брзината на 24.140 километри на час.

Судирот ќе го сними малиот сателит LICIACube на италијанската вселенска агенција.

Со големина на актовка и тежок само 14 килограми, сателитот полета со DART длабоко во вселената пред неодамна да се распадне.

Европската вселенска агенција (ESA) смета дека оваа мисија е од историска важност бидејќи Диморфос ќе биде првиот објект во Сончевиот систем на кој неговата орбита ќе биде променета на мерлив начин од луѓето.

Во 2024 година, ЕСА ќе го лансира своето летало Хера на двегодишно патување до системот на астероиди за да собере информации за влијанието на судирот.