11.8 C
Скопје
23. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕМАЗДРАВЈЕ

Симптоми и третман: 3 вообичаени причини за труење со храна во лето

Поради високите температури бактериите во храната побрзо се размножуваат, а желудникот најлесно се труе во лето. Најчести предизвикувачки агенси се бактериите како салмонела, стафилокок, листерија или ешерихија коли кои можат да ја заразат храната за време на производството или подготовката.

Иако секој е подложен на инфекција, таа е најопасна за бремените жени, малите деца, постарите лица и оние кои страдаат од хронични заболувања. Лекарите препорачуваат да избегнуваат или многу внимателно да ракуваат со храна како што се месо, риба, школки, јајца, млеко и млечни производи и свежо овошје и зеленчук. Иако во повеќето случаи предизвикува привремени симптоми и поминува само по себе, само во САД 300.000 луѓе завршуваат да се лекуваат од труење со храна, а 5.000 луѓе годишно умираат. Затоа е важно и корисно да се знаат мерките за превенција.

Иако симптомите зависат од изворот на инфекцијата, болките во стомакот често се придружени со дијареа и повраќање, што предизвикува телото да губи вода и важни електролити. Доколку не се замени изгубената течност, може да настане најчеста компликација од труење – дехидрација. Затоа, болеста првенствено се лекува со пиење повеќе вода и чај, почесто јадење супа и следење на диета. Претпочитани пијалоци се чаеви, минерална вода која содржи и надополнува минерали или вода со лимон бидејќи лимонот ги затегнува цревата. Многумина препорачуваат Кока-Кола, а може да се користат и други газирани пијалоци, со тоа што треба да избегнувате премногу сладост. Симптомите на „гнил“ стомак може да се појават веднаш по оброкот или до 72 часа подоцна. Со диета и замена на течности, обично се потребни еден до пет дена да помине.

Мерки за превенција

За да спречите контаминација со бактерии кои трујат храна, измијте ги рацете со сапун и топла вода 20 секунди пред, за време и по ракување со храната. Пожелно е добро да се измијат храната и приборот што го користиме. Суровата храна може да содржи опасни микроорганизми кои лесно се пренесуваат на веќе зготвената храна со допир, предупредуваат експертите. Затоа, по готвењето или при подготовката на храната, многу е важно да се одвојат сировата и термички обработената храна. Соодветната температура која ги уништува повеќето штетни микроорганизми за говедското и свинското е 71°C, за пилешкото и мисиркиното месо 74°C, а за рибата 63°C. Се препорачува да се користат чисти кеси или контејнери со капак за чување на остатоците од храната, а ако носите сурово месо во пренослив фрижидер, добро завиткајте го за да не ја загади другата храна.

Три причини за расипана храна

Ешерихија коли може да содржи стекот, но и доматите и зелената салата. Симптомите како дијареа обично се јавуваат 12 до 20 часа по јадење. Иако Е.Коли е честа причина за инфекции на уринарниот и дигестивниот тракт, неговиот патоген вид EHEC може да предизвика симптоми како што се висока температура, крвава столица и хемолитички уремичен синдром.

Салмонелата најчесто се наоѓа во недоволно варени јајца, пилешко и говедско месо, млечни производи, крем колачи и сладолед. Симптомите вклучуваат абдоминална болка, треска и дијареа.
Стафилококата најчесто се пренесува на храна со кашлање, кивање или допирање. Таа бактерија се храни со крем колачи, сладолед и мајонез создаваат отров што предизвикува болест.

Спонзорирано:

Можеби ќе ве интересира

Леукемијата е најподмолниот облик на рак – ова се првите симптоми на злобната болест

M T

Некои се долготрајни и не поминуваат толку брзо: Еве некои од симптомите кои се чувствуваат пред срцев удар

M T

Георгиева: 48 земји во светот се особено изложени на криза со храна

M T

Путин: Имаме рекордна жетва, Западот е виновен за кризата со храна

M T

Ставете ги слушалките и опуштете се: Омилената музика штити од стрес и „нездрава“ храна

M T

Шефот на ОН за храна: Она што беше бран на глад сега е цунами од глад

M T