29.8 C
Скопје
10. август 2022
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Бизнис Мозаик Во тренд...

Еве дали горивото има рок на траење

Горивото има рок на траење, и бензинот и дизелот. Сепак, тој рок на траење е многу „растеглив“ во зависност од различни фактори.

Во голема мера може да зависи од условите во кои се складира горивото, во кои контејнери (канистри, буриња, цистерни за автомобили…), колку цврсто се затворени тие контејнери, на која температура се чуваат…

Општо земено, обичниот бензин во резервоарот за автомобил може безбедно да се користи до 3 месеци. После тоа, неговите карактеристики почнуваат значително да се менуваат, бидејќи одредени компоненти испаруваат од него, додека други хемиски реагираат со кислород.

Ова важи и ако се најде бензин на пр. во недоволно затворен канистер, што предизвикува испарување и влез на воздух и влага. Меѓутоа, ако бензинот е во наменски канистер за гориво со капаче што го спречува испарувањето и продирањето на воздухот, бензинот може да „издржи“ до 6 месеци, па дури и до една година. Во голема мера зависи од температурата на која се чува.

На пример, британскиот RAC (Royal Automobile Club) вели дека бензинот може да издржи 6 месеци ако се складира правилно. Поточно, ако е во добро затворена канистер на 20 степени целзиусови, тогаш може да трае 6 месеци. Но, ако е на температура од 30 степени Целзиусови, тогаш само 3 месеци.

Некои други институции и експерти даваат различни рокови, а треба да се има предвид дека роковите не се исти за „чист“ бензин или дизел на кој не се додадени биогорива (биодизел и биоетанол) и за дизел и бензин што содржат поголем или помал процент биодизел и биоетанол кои се додаваат од еколошки причини во многу земји.

Кога станува збор за дизелот, од RAC велат дека под идеални услови, односно во затворен канистер и на вистинска температура, дизелот може да издржи од 6 до 12 месеци.

Рок на траење на горивото во резервоарот за автомобил е значително пократок отколку во добро затворен канистер. Доколку има посериозни промени во горивото, тоа може да предизвика различни проблеми – од неправилно работење на моторот до сериозни дефекти.

Со оглед на тоа што некои возачи возат значително помалку поради цената на горивото, за некои полн резервоар може да „издржи“ повеќе од половина година или цела година доколку посериозно се префрлат на други видови превоз.

Во такви ситуации, во резервоарот треба да се додаде стабилизатор на гориво, што може значително да ги намали негативните ефекти на кои е изложено горивото. На пример, еден од најпопуларните стабилизатори во пакување од 250 ml, кој чини околу 1.000 динари, е доволен за 250 литри бензин, а го „заштитува“ бензинот една година.

Се разбира, не е доволно само да го истурите стабилизаторот во резервоарот, туку треба да ги следите упатствата, бидејќи ако не го стартувате моторот по додавањето на стабилизаторот, стабилизаторот нема да помине низ сите делови на снабдувањето со гориво и вбризгувањето. .

Има разни стабилизатори, па пред употреба, задолжително проверете колку треба да се истури, колку долго обезбедува заштита итн.

Стабилизаторот можете да го користите и ако го чувате горивото во идеални услови, т.е. во добро затворени канистри на ладно место, за да можете да го зачувате од распаѓање долги години.

Можеби ќе ве интересира

Претседателот на Шри Ланка го моли Путин за помош, за увоз на гориво

M T

Граѓаните да бидат спокојни, има доволно гориво и стокови резерви, уверува СДСМ

M T

Гранатирано складиште за гориво

M T

Србија донесе Уредба за ограничување на цената на горивото

M T

Едноставни трикови: Тестирајте го рокот на траење на сода бикарбоната и прашокот за пециво

M T

Пет златни совети како да заштедите гориво

M T