Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Македонија

МВР и Национална комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција се приклучија кон кампањата на UNODC – „Use and Abuse of Technology”

МВР и Национална комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција, по повод Светскиот ден за борба против троговијата со луѓе – 30 Јули, се приклучија кон кампањата на UNODC под мотото „Use and Abuse of Technology”.

Трговијата со луѓе се обидува да го освои сајбер просторот, затоа е потребна заедничка акција, со цел да пренесеме порака дека технологијата лесно може да ја овозможи, но и да ја спречи трговијата со луѓе.

Технологијата често се злоупотребува за да се олесни трговијата со луѓе, да се контролираат жртвите, да се рекламираат услугите и да се сокријат приходите од криминал. Онлајн ресурсите можат да станат стапица, особено кога станува збор за лажни аранжмани за патување, лажни понуди за работа насочени кон ранливите групи…

Додека нејзината позитивна употреба може да им помогне на борците против трговија со луѓе, на практичарите, да ги откријат, спасат и поддржат жртвите и да се борат против трговијата со луѓе.

Можеби ќе ве интересира

Октомври посветен на борбата против рак на дојка – Продолжува националната скрининг програма за рано откривање рак на дојка, се набавуваат нови мамографи за ЈЗУ во државата

M T

Потпишан Меморандум за разбирање помеѓу МВР на Република Северна Македонија и Генералниот инспекторат на безбедносните сили на Чешката Република

M T

„Слави со срце, не со оружје“ – кампања на МВР и УНДП против пукањето на веселби

M T

МВР: Да ги заштитиме децата во сообраќајот! Безбедноста зависи од сите нас!

M T

Спасовски: Од денеска сите вработени во МВР добиваат покачување на платата од 5%

M T

Падна трибина за време на борба со бикови во Колумбија – Има загинати, меѓу кои и дете

M T