27.8 C
Скопје
1. јули 2022
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Мозаик

Прашање на кое многумина мислат дека го знаат одговорот: Еве зошто гумите се црни

Откако беше направен првиот автомобил, технологијата и производството многу напреднаа.

Едно нешто во таа индустрија, сепак, остана исто – автомобилските гуми се уште се црни.

Гумите се црни бидејќи саѓите се важен и неизбежен дел од нивното производство. Гумата е мека и леплива на почетокот на производството. Подоцна се додаваат гума и состојки кои го претвораат во цврста маса и му даваат еластичност.

Целиот процес е замислен во 1839 година од Чарлс Гудјер и денес е основен начин за производство на автомобилски гуми.

Можно е да се најдат некои олдтајмери ​​со гуми кои имаат бели рабови, но малку е веројатно дека гуми со посветла боја наскоро ќе се пробијат на пазарот.

Една од причините е секако дека многу брзо би го „изгубиле сјајот“ поради прашината и нечистотијата од патиштата.

Ако гледаме од технички аспект, во денешно време е можно производство на гуми во боја, но се сомневаме дека таквата идеја би била масовно поддржана од производителите.