14. август 2025
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КУЈНАНАПРАВИ САМ

Толку вкусна и сочна: За ОВАА чоколадна торта не ви треба ни миксер ни рерна

Фантастичен рецепт за сочна чоколадна торта. Подготовката е многу едноставна, секој може да ја направи.

Оваа торта е толку сочна што сите ќе ја обожаваат.

Состојки

Бисквит:

120 гр повеќенаменско брашно

25 g какао во прав

1/2 лажичка прашок за пециво

1/4 лажичка сода бикарбона

1/2 лажичка ванилин шеќер

125 гр шеќер

220 мл млеко (по избор, може да биде растително)

50 мл масло (маргарин, путер)

1/2 лажичка сок од лимон

Ганаш прелив:

150 гр темно чоколадо

60 гр млеко

1/2 лажичка путер (масло)

Подготовка на бисквит:

На садот се става цедалка и во неа се става брашно, какао, прашок за пециво, сода бикарбона, ванилин шеќер и се се просејува.

Додадете шеќер и промешајте.

Сега додадете млеко, масло, сок од лимон и сè добро измешајте со жица за матење.

Калапот намачкајте го со масло (околу 16 см) и обложете го со хартија за печење, која исто така е подмачкана.

Префрлете ја смесата во калап, покријте ја со алуминиумска фолија и оставете ја да се вари (во поголема пареа) покриена со пареа еден час.

Кога малку ќе се излади, истресете ја од калапот.

Подготовка во Ганаш:

Растопете го на пареа темното чоколадо во млеко, малку подоцна додадете путер (маргарин или масло). Ова можеме да го направиме и во микробранова печка.

Составување торта

Истурете го топлиот ганаш врз отстранетиот бисквит и ставете го на решетка со сад/тава одоздола за да се собере вишокот прелив.

Парчињата секогаш ги сечеме со загреан нож за да има мазни и убави рабови.

Пријатно!

Можеби ќе ве интересира

Сода бикарбона – едноставен сојузник за здрава градина и свежи плодови

ДЕСК

Дали сте шокирани од цената на црвеното месо? Овие три намирници се добри замени за протеини

ДЕСК

Колку време навистина може да ги чуваме јајцата во фрижидер?

ДЕСК