Фантастичен рецепт за сочна чоколадна торта. Подготовката е многу едноставна, секој може да ја направи.
Оваа торта е толку сочна што сите ќе ја обожаваат.
Состојки
Бисквит:
120 гр повеќенаменско брашно
25 g какао во прав
1/2 лажичка прашок за пециво
1/4 лажичка сода бикарбона
1/2 лажичка ванилин шеќер
125 гр шеќер
220 мл млеко (по избор, може да биде растително)
50 мл масло (маргарин, путер)
1/2 лажичка сок од лимон
Ганаш прелив:
150 гр темно чоколадо
60 гр млеко
1/2 лажичка путер (масло)
Подготовка на бисквит:
На садот се става цедалка и во неа се става брашно, какао, прашок за пециво, сода бикарбона, ванилин шеќер и се се просејува.
Додадете шеќер и промешајте.
Сега додадете млеко, масло, сок од лимон и сè добро измешајте со жица за матење.
Калапот намачкајте го со масло (околу 16 см) и обложете го со хартија за печење, која исто така е подмачкана.
Префрлете ја смесата во калап, покријте ја со алуминиумска фолија и оставете ја да се вари (во поголема пареа) покриена со пареа еден час.
Кога малку ќе се излади, истресете ја од калапот.
Подготовка во Ганаш:
Растопете го на пареа темното чоколадо во млеко, малку подоцна додадете путер (маргарин или масло). Ова можеме да го направиме и во микробранова печка.
Составување торта
Истурете го топлиот ганаш врз отстранетиот бисквит и ставете го на решетка со сад/тава одоздола за да се собере вишокот прелив.
Парчињата секогаш ги сечеме со загреан нож за да има мазни и убави рабови.
Пријатно!