Не можеме да замислиме вистински семеен ручек без домашна супа. Освен супа со тестенини, треба да знаеме да подготвувате супа со кнедли, како и бела супа и супа со домати.
Домашната супа со кнедли не враќа во детството кога ја јадевме кај баба за ручек. После тоа обично се послужуваше месо и компири, а на крајот добивавме домашна торта како штрудла или жолт колач со овошје.
Подготовка: Пилешкото ставете го во вода, посолете го и оставете да зоврие. Во меѓувреме вадете ја пената, па додадете зеленчук и варете уште 40 минути до еден час. За кнедлите: изматете го јајцето, додадете малку сол и вода. Потоа додадете го гризот и сè соединете. На крај додадете го маслиновото масло. Оставете ја водата да зоврие и додадете малку сол. Потопете ја лажичката и земете ја смесата за кнедли и постепено ставајте во тенџерето. Гответе ги 10 минути, а потоа ставате чаша ладна вода и варете поклопено уште 7 минути. Процедете ја супата, додадете го магдоносот и кнедлите. Оставете уште малку да се готви и супата е готова.