35.8 C
Скопје
3. август 2021
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Здравје Во тренд...

Еве зошто ни трепери окото

Бениген есенцијален блефароспазам обично се јавува во средната и доцната зрелост и се влошува со текот на времето.

Треперењето на очните капаци, во медицината се нарекува блефароспазам или миохемија и е присилно грчење на долниот или горниот очен капак. Грчењето на очите е честа појава и може да се појави на обете очи. Овие грчеви траат пократко или подолго, можат да се повторат и обично поминуваат сами по себе. Постојат три вообичаени типа на треперење на очите.

Мало грчење и треперење на очните капаци често се предизвикани од секојдневни фактори како што се замор, стрес или кофеин. Може исто така да се појави поради иритирана површина на окото (рожницата) или мукозната мембрана што ги обложува очните капаци (конјуктива).

Бениген есенцијален блефароспазам обично се јавува во средната и доцната зрелост и се влошува со текот на времето. Жените имаат двојно поголема веројатност да заболат од мажите. Не е сериозна состојба, но потешките случаи можат да го попречат секојдневниот живот.

Започнува со постојано трепкање или иритација на очите. Како што состојбата се влошува, може да се појави чувствителност на светлина, заматен вид и грчеви во мускулите на лицето. Спазмите (грчевите) можат да станат толку силни што очните капаци остануваат затворени неколку часа. Истражувачите сметаат дека причината е генетска, но и некои надворешни фактори.

Хемифацијалниот спазам е уште поредок. Ги вклучува мускулите околу устата и очните капаци. За разлика од другите два вида, тоа обично влијае само на едната страна од лицето. Причината е најчесто контактот на артеријата со фацијалниот нерв, каде артеријата врши притисок врз нервот, некои повреди во пределот на главата и лицето, но причината може да остане и непрепознаена (идиопатска).

Причини и предизвикувачи на грчење на очите

Очниот капак може да трепери поради невообичаен сигнал во мозокот или мускулите на лицето. Секојдневни фактори кои можат да предизвикаат грчење и грчење на очите се: замор, стрес, кофеин, алкохол, пушење, чувствителност на светлина, некои лекови – особено оние што се користат за лекување на психоза или епилепсија.

Ретко е, но некои нарушувања на мозокот и нервниот систем исто така можат да предизвикаат треперење на очните капаци. Тука се вклучени состојби како Паркинсонова болест, оштетување на мозокот, мултиплекс склероза, парализа на Бел, Туретов синдром и дистонија.
Некои луѓе можат да имаат грчеви во очите цел ден. Грчевите можат да траат со денови, недели или месеци и на тој начин значително да влијаат на квалитетот на животот.