22.8 C
Скопје
19. јуни 2021
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Наука

Истражување / Неверојатно откритие: Кога телото ќе умре, се активираат „зомби клетките“

Човечкото тело, без разлика колку научниците го проучувале, сепак е голема мистерија. Дури и по смртта, кога телото како целина не е живо, сè уште има клетки кои се спротивставуваат на смртта.

Ова го откриле научници од Универзитетот во Илиноис кои го проучувале човечкиот мозок и наишле на клетки кои стануваат активни само по смртта. „Зомби клетките“, додека ги тепаат, дури се фрлаат во повисока опрема и се обидуваат да продолжат со своите задачи, како да не биле известени дека остатокот од телото е мртов.

Неврологот Џефри Лоеб и неговиот тим, кои најпрво ги забележале и започнале да ги проучуваат, откриле дека овие клетки упорно исфрлаат нови пипала и извршуваат задачи неколку часа откако ќе почине остатокот од телото.

Повеќето студии претпоставуваат дека сè во мозокот застанува кога срцето престанува да чука, но тоа не е случај. Нашето откритие ќе влијае на истражувањето на човечкиот мозок, рече Лоеб во официјалното соопштение по објавувањето на истражувањето во списанието Scientific Reports.

Истражувањата што се занимаваат со мозокот по смртта успеаа да соберат голема количина на информации за голем број нарушувања и болести како што се аутизам, шизофренија или Алцхајмерова болест. Вакво истражување обично се прави на мозокот на луѓе кои починале пред повеќе од 12 часа. Но, користејќи примероци на „свежо мозочно ткиво“ отстранети за време на операцијата од пациентите, Лоеб и неговиот тим откриле големи разлики во „живиот“ и „мртов“ мозок.

Тие користеа податоци за изразување на гени, кои потоа ги потврдија со проучување на хистологијата на мозочното ткиво за да ја разберат специфичната активност на клетките и промените што се случуваат по смртта.

Иако дел од генетската активност остана непроменет 24 часа, клетките на нервниот систем и нивната генетска активност брзо се намалија. Но, во исто време, глијата (еден од најголемите типови на клетки во нервниот систем, заедно со невроните), всушност, го зајакнува нивниот генски израз и процеси.

Како што објаснува Лоеб, ова може да изгледа изненадувачки на прв поглед, но всушност е многу логично. Имено, глијалните клетки, како што се микроглија и астроцити, влегуваат во сцената кога нешто во телото не е во ред. Смртта би можела да се окарактеризира како најлошата работа што му се случува на организмот.

Фактот дека глијалните клетки се зголемуваат по смртта не е изненадувачки затоа што тие реагираат на моменти кога нешто не е во ред во мозокот, како што е оштетување предизвикано од недостаток на кислород или мозочен удар, истакнува Лоеб.

Научниците заклучиле дека изразот на гени во свежо изолиран примерок од човечки мозок покажува неверојатен поглед на генетската сложеност на мозокот. Ова може да има големо влијание врз иднината, како и минатите студии кои користеле мозочно ткиво за да разберат болести кои вклучуваат имунолошки систем, бидејќи сега е познато дека постојат глијални клетки кои „проголтуваат“ делови на мозокот што умираат дури и по смртта.

Но, интересно, овие клетки се активни само во првите 24 часа по смртта. После тоа, тие исто така се гаснат и почнуваат да се распаѓаат, како и клетките околу нив.

Истражувачите треба да ги земат предвид овие генетски и клеточни промени во промената и да го намалат интервалот на смртта што е можно повеќе за да се намали влијанието на овие промени. Добрата вест е што сега знаеме кои гени и типови на клетки остануваат стабилни и кои ја губат стабилноста, но исто така и кои се зголемуваат со текот на времето, за полесно да се разберат резултатите од студиите на мозокот по смртта, истакна Лоеб.