Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Бизнис ТОП ВЕСТИ

Добра вест: Помошта од по 6.000 денари за пензионерите, младите, самохраните родители, уметниците ќе почне да се дели откако беше изгласана од Парламентот

Владата предводена од СДСМ продолжува со вистинска грижа за сите граѓани, за сите компании погодени од последиците на пандемијата со коронавирусот, соопштија од СДСМ.

– И покрај обидите за блокади од страна на ВМРО-ДПМНЕ и опозицијата, Собранието го усвои законот за финансиска поддршка на граѓани со низок доход, како и законот, со кој обезбедува финансиска поддршка за ублажување на последиците од коронакризата врз производството, откупот на грозје и винската индустрија, велат од СДСМ.

Според СДСМ со ова над 283.000 граѓани со низок доход, корисници на пензија, корисници на право на социјална сигурност на стари лица, млади лица на возраст од 16 до 29 години, самохрани родители, деца без родители и родителска грижа, уметници и други лица кои вршат дејност во културата, филмски работници и естрадни уметници, ќе добијат 6.000 денари за купување македонски производи и услуги.

Оваа е дел од четвриот пакет економски мерки за помош и поддршка во кризата за граѓаните и за компаниите, со кои Владата предводена од СДСМ им помага на граѓаните полесно да ги поднесат последиците од коронакризата, а истовремено се раздвижува домашната економија.

Во време на најголемата здравствена и економска криза предизвикана од пандемијата со коронавирусот, Владата предводена од СДСМ низ четири пакети мерки пренасочува кон граѓаните и економијата речиси милијарда евра.

СДСМ како одговорна партија во време на пандемија се грижи за сите погодени со кризата, никој не е оставен сам. Поддршката ќе стигне на вистинското место во најбрз можен рок, велат од СДСМ.

Условите за тоа кому следува помош се познати на следниов линк.

Можеби ќе ве интересира

Проверете дали сте на листата од речиси 300.000 граѓани кои добиваат 6.000 денари помош – Конечно списокот е ажуриран и објавен на интернет

CENTAR MKD

Заев: Исплатата на 6000 ден како четврт пакет од мерките ќе се врши преку трансакциските сметки

CENTAR MKD

Државата им помага на компаниите со 14.500-21.700 денари месечно за плати на вработените – Почна аплицирањето за ноемвриската помош

CENTAR MKD