Бадниково гравче тавче – Рецепт:
- 750г. грав
- две главици кромид (црвен)
- масло (гравот треба обилно да биде залиен)
- црвена пиперка
- малку сол
Начин на подготовка
Белиот грав ставете го да се свари во водата. Исцедете го од првата вода и ставете го во другата вода на повторно варење.
Заедно со гравот ставете една глава црвен кромид кој ќе биде ситно исецкан.
Запршка:
Во посебен сад загрејте го маслото и накратко испржете го црвениот кромид.
На спржениот кромид додадете една лажица брашно, промешајте и пржете кратко, додадете и 1 лажица црвен пипер.
Отстранете ги пиперките од водата, и отстранете им ги семките и шишката.
Кога гравот е сварен додадете ја запршката.
Додајте бел лук, магдонос и пиперка.
Додадете сол и бибер по вкус и сето добро промешајте го
Вака подготвен грав се пече во рерна на 200 ° C околу 40 минути.
Уживајте.