22. ноември 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КУЈНАИЗБОР

Гравче тавче за вечерата на Бадник – Еве и рецепт

Бадниково гравче тавче – Рецепт:

  • 750г. грав
  • две главици кромид (црвен)
  • масло (гравот треба обилно да биде залиен)
  • црвена пиперка
  • малку сол

Начин на подготовка

Белиот грав ставете го да се свари во водата. Исцедете го од првата вода и ставете го во другата вода на повторно варење.

Заедно со гравот ставете една глава црвен кромид кој ќе биде ситно исецкан.

 

Запршка:

Во посебен сад загрејте го маслото и накратко испржете го црвениот кромид.

На спржениот кромид додадете една лажица брашно, промешајте и пржете кратко, додадете и 1 лажица црвен пипер.

Отстранете ги пиперките од водата, и отстранете им ги семките и шишката.

Кога гравот е сварен додадете ја запршката.

Додајте бел лук, магдонос и пиперка.

Додадете сол и бибер по вкус и сето добро промешајте го
Вака подготвен грав се пече во рерна на 200 ° C околу 40 минути.

Уживајте.

Можеби ќе ве интересира

ИДЕЈА ЗА РУЧЕК – Кнедли полнети со мелено месо

M T

Ручек за најголемите гурмани: Пилешко со печурки и сланина во сочен сос

M T

Вкус кој долго ќе се памети: Гравче со месо печено во рерна

M T

Никогаш не ставајте ги овие четири работи во машина за миење садови

M T

Сакате да привлечете ПАРИ: Сменете ЧЕТИРИ работи во КУЈНАТА и парите ќе ви се залепат за прсти!

M T

Ги користиме секој ден: Овие работи во кујната се ЛЕГЛО НА ЗАРАЗА

M T