5. август 2025
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КУЈНАИЗБОР

Гравче тавче за вечерата на Бадник – Еве и рецепт

Бадниково гравче тавче – Рецепт:

  • 750г. грав
  • две главици кромид (црвен)
  • масло (гравот треба обилно да биде залиен)
  • црвена пиперка
  • малку сол

Начин на подготовка

Белиот грав ставете го да се свари во водата. Исцедете го од првата вода и ставете го во другата вода на повторно варење.

Заедно со гравот ставете една глава црвен кромид кој ќе биде ситно исецкан.

 

Запршка:

Во посебен сад загрејте го маслото и накратко испржете го црвениот кромид.

На спржениот кромид додадете една лажица брашно, промешајте и пржете кратко, додадете и 1 лажица црвен пипер.

Отстранете ги пиперките од водата, и отстранете им ги семките и шишката.

Кога гравот е сварен додадете ја запршката.

Додајте бел лук, магдонос и пиперка.

Додадете сол и бибер по вкус и сето добро промешајте го
Вака подготвен грав се пече во рерна на 200 ° C околу 40 минути.

Уживајте.

Можеби ќе ве интересира

Дали сте шокирани од цената на црвеното месо? Овие три намирници се добри замени за протеини

ДЕСК

Колку време навистина може да ги чуваме јајцата во фрижидер?

ДЕСК

Од кујната на Давор: Како да подготвите посен колач со новиот оризов напиток од Виталиа?

C +