Вкусните, слатки колачиња во западната култура се симбол на новогодишните и божиќни празници.
Состојки:
- 200 гр брашно
- 1 лажичка прашок за пециво
- 1/4 лажичка сол
- 170 гр путер
- 180 гр шеќер
- 2 јајца
- 1 лажичка ванилин шеќер
- ѓумбир (по желба)
- цимет (по желба)
Состојки за глазура:
- 250 гр шеќер во прав
- 3 супени лажици млеко
- 1 лажичка арома ванила
- малку боја за колачиња
Начин на подготовка:
Измешајте брашно, прашок за пециво и сол.
Во друг сад ставете путер, јајца и ванилин шеќер. Мешајте додека не добиете кремаста смеса.
Соединете ги содржините од двете чинии и добро замесете.
Оставете го тестото да отстои два часа
Побрашнете ја работната површина. Развлечете тесто и сечете го со калапи во облик на човечиња. Подредете ги колачињата во намастен плех.
Загрејте ја рерната на 200 степени и печете 8-10 минути или додека колачињата не добијат златна-браун боја.
За глазурата, измешајте шеќер и останатите состојки, додавајќи ги една по една. Украсете ги колачињата и уживајте во нивниот вкус…