5. август 2025
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КУЈНА

Маринада за пилешко месо

Еве како да подготвите маринада за пилешко месо…

Состојки:

лимон, маслиново масло, сол, зачин по желба (рузмарин, мајчина душица, лук, кари…)

Начин на подготовка:

Измешајте ги сите состојки и прелијте ги подготвените парчиња месо или цело пиле со маринадата.

Ако маринирате парчиња пилешко, можете да ги ставите во кеса заедно со маринадата, а потоа од кесата истиснете го воздухот. Потоа врзете ја кесата и ставете ја во фрижидер.

Најдобро е месото да отстои во маринадата подолго време (може и преку ноќ), но ако се брзате можете да го маринирате месото и веднаш термички да го обработите. Повторно ќе биде повкусно од немаринирано месо.

Оваа маринада може да се користи и за црвено меса и риба, само што тогаш зачините се прилагодуваат според видот на месото.

Можеби ќе ве интересира

Дали сте шокирани од цената на црвеното месо? Овие три намирници се добри замени за протеини

ДЕСК

Колку време навистина може да ги чуваме јајцата во фрижидер?

ДЕСК

Од кујната на Давор: Како да подготвите посен колач со новиот оризов напиток од Виталиа?

C +