Една од најтажните реалности на модерниот живот е фрлање на храната во ѓубре, најчесто затоа што е расипана поради несоодветно складирање. Секој знае дека млечните производи, јајцата и сличните намирници имаат место во фрижидерот, но има некои видови намирници што треба да се чуваат на ладно место, а постои голема шанса да не го правите тоа.
Еве кои се тие
Авокадо
Не е тајна дека авокадото може да биде непредвидливо овошје. Еден ден е зелено, следниот ден е руинирано. Ако купите авокадо кое се уште не е доволно меко за јадење, ставете го во делот со свежи производи, ако сакате побавно да зрее. Спротивно на тоа, ако едвај чекате да го јадете, оставете го на собна температура и извор на светлина, тоа ќе го забрза процесот на зреење.
Банани
Слично како и авокадото, чувањето банани во фрижидер ќе го забави процесот на зреење.
Лимон и лимета
Иако оставањето лимони и лимети по убав редослед на вашата трпезариска маса може дури и да биде декорација дома, агрумите ќе траат до четири пати подолго ако се чуваат во фрижидер.
Тортиљи
Поради нивната слабост, има помали шанси студен воздух да се инфилтрира и да ги исуши. Чувањето во фрижидер е најдобрата опција и им помага да траат до двапати подолго.
Природен путер од кикирики
Бидејќи природниот путер од кикирики е навистина путер од кикирики во најчиста форма, без конзерванси и никакви адитиви, вообичаено е да се оддели масло од кикирики на површината. За да не се создаде мувла, најдобро е да се излади.