Јагодите, како и многу други бобинки, се богати со антиоксиданси. Тоа се супстанции кои му помагаат на телото да ги неутрализира оксидативните и деструктивните ефекти на слободните радикали.
Создавањето слободни радикали е природен процес, но под влијание на штетни фактори (стрес, пушење, прекумерно ултравиолетово зрачење, загаден воздух, лекови и сл.), нивниот број се зголемува и тие почнуваат да ги уништуваат здравите телесни клетки, предизвикувајќи воспаление. , мутации и предвремено стареење. Затоа, многу е важно да го поддржувате вашето тело со редовно јадење на храна богата со антиоксиданси.
Јагодите содржат антиоксиданси како витамин Ц (повеќе отколку во цитрус), витамин Е, бета-каротин, флавоноиди: кемпферол, кверцетин, лутеолин и антоцијанин, што на бобинките им дава богата црвена боја. Исто така, познато е дека јагодите се еден од ретките извори на елагична киселина, која го намалува ризикот од клетките на ракот и ја штити кожата од штетното влијание на УВ зраците.
Освен антиоксиданси, градинарските јагоди содржат витамини Б (Б1, Б2, Б7, Б9), К, како и минерали неопходни за организмот: калиум, калциум, магнезиум, цинк, јод, фосфор и натриум. Докажано е дека редовното консумирање на јагоди го забавува процесот на стареење на мозокот, го спречува развојот на макуларна дегенерација на мрежницата и значително го намалува ризикот од појава и развој на кардиоваскуларни заболувања.
Покрај тоа, јагодите се одличен извор на влакна, тие содржат релативно мала количина шеќер и малку калории: околу 40 kcal на 100 g. Бобинките имаат низок гликемиски индекс, што значи дека го спречуваат таложењето на маснотии.
Нутриционистите советуваат да вклучите 3-5 порции свежо овошје и бобинки во вашата дневна исхрана (една порција е приближно 120-150 грама). Ова е стандардна препорака ако сте во добра здравствена состојба. Но, во присуство на проблеми со гастроинтестиналниот тракт, со повреда на регулацијата на шеќерот во крвта, потребен е повнимателен пристап кон исхраната.
Ако здрав возрасен човек може да јаде 500-700 грама јагоди дневно, поделувајќи ја оваа количина на неколку порции, тогаш некој што страда од гастритис, гастричен и дуоденален улкус не треба да јаде повеќе од 200 грама бобинки дневно. И не треба да се консумираат на празен стомак, туку после главниот оброк.
Друг важен фактор од кој зависи количината на јагоди во исхраната е присуството на алергии на храна. Главниот алерген на градинарските јагоди е Fra a1, протеинот одговорен за црвената боја на бобинките. Сепак, овој алерген се уништува со дигестивни ензими и топлина. Затоа малите деца почнуваат да ги воведуваат јагодите во исхраната дури по термичка обработка, а потоа во мали количини.