12.8 C
Скопје
29. мај 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
+ТЕМАБИЗНИСТОП ВЕСТИ

Ново силно покачување на пензиите – уште една позитивина вест за примањата на граѓаните одекна од владата

Со системскиот модел за раст на пензиите и во време на криза во два наврата се покачија пензиите за 10%.

Сега во март ќе има раст од 8.4 проценти.

Токму ова го најави МТСП дека Кај сите 334 илјади пензионери со мартовската пензија ќе има пораст од 8.4 проценти.

Претходно вчера беше најавено и рекордното покачување на минималната плата, која сега ќе изнесува над 20.000 денари, а од следната година и над 23 илјади денари.

Да потсетиме дека минималната плата во 2016-та изнесуваше мизерни 10.800 денари.