Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТехнологијаВо тренд...

Кинеските научници развија беспилотни летала кои би можеле да останат во воздухот на неодредено време

Група кинески научници развиле беспилотни летала кои теоретски би можеле да останат во воздухот на неодредено време, придвижувани од ласери со голема моќност.

Професорот Ли Ксуелонг и неговите колеги од Северозападниот политехнички универзитет (НПУ) развија концепт за дронови кои се напојуваат со фотоелементи и ласер кој го следи движењето на дронот за да остане фокусиран на ќелиите.

Во неодамнешниот експеримент, експертите од NPU успешно демонстрираа процес на автономно полнење на батериите на беспилотните летала поврзан со интелигентен систем за пренос на сигнал и обработка на податоци, покажувајќи дека теоретски е можно таквите опремени дронови да се задржат во воздухот без ограничувања.

Ова е многу поголем предизвик отколку што може да изгледа на почетокот, поради многуте проблеми што се јавуваат при обидот за ласерско напојување на дронови. Првата е, секако, движењето на самите дронови – беспилотните летала кои би стојат неподвижни на едно место би имале исклучително ограничена корисност, но создавање систем кој би го придвижувал ласерскиот зрак навремено и синхронизирано за тој да остане фокусиран на фотоволтаичниот панел на долната страна на дронот се покажа како исклучително тежок.

Во зависност од оддалеченоста на дронот од изворот на ласерскиот зрак, дури и микроскопските поместувања на ласерскиот емитер може да доведат до големо поместување на самиот ласерски зрак, поради што не е потребна само исклучителна прецизност во насочувањето на емитерот, туку и способноста да се предвиди каде ќе биде дронот во следниот дел од секундата.

Друг проблем е фактот што составот на атмосферата не е униформа и непроменлив, туку редовно се менува под влијание на локалната микроклима – притисок, температура на воздухот, влажност на воздухот и други својства, што значи дека ласерскиот зрак не поминува низ вакуум, но на неговата моќ и фокус под влијание на брзо менување на атмосферските услови. Ли Ксуелонг и неговиот тим развија систем кој би ја менувал моќта на ласерскиот зрак за да ги компензира промените во густината на атмосферскиот воздух, турбуленциите и другите проблеми кои би можеле да влијаат на испораката на енергија на дронот.

Концептот за напојување на беспилотни летала со моќни ласери е интересен бидејќи е дијаметрално спротивен на сегашните напори на повеќето вооружени сили ширум светот, вклучително и САД и Кина, да развијат ласерско оружје за одбрана од беспилотни летала. Откако воените беспилотни летала ја покажаа својата корисност на боиштата во Украина, сè повеќе воени научници развиваат начини да ги соборат што е можно поевтино, а се чини дека ласерите се оптимално решение. Но, кинески тим дојде до идеја да го искористи истиот концепт за да им даде на беспилотните летала практично неограничен извор на енергија.