Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarНаука

Спектакл на небото: Оваа комета би можела да изненади веќе во 2023 година

Новата 2023 би можела да ни даде единствена можност да набљудуваме нова комета на небото.

Ѕвездените гледачи можат да ги чуваат очите за кометата C/2022 E3 (ZTF) во текот на јануари и почетокот на февруари, иако ќе им треба телескоп или двоглед за да ја забележат прво.

Меѓутоа, како што кометата се приближува до Земјата, постои можност таа да стане видлива со голо око под темно небо. Ако се случи, тоа ќе биде првата комета што ќе биде откриена со голо око откако NEOWISE прелета во 2020 година.

Оваа нова комета беше откриена минатиот март додека беше во орбитата на Јупитер. Сегашниот пат на кометата треба да ја доближи најблиску до Сонцето до 12 јануари. На 2 февруари, според НАСА, таа ќе биде на најблиската позиција до Земјата – на околу 42,5 милиони километри од нашата планета.

Кометите не испуштаат сопствена светлина. Понекогаш се опишуваат како небесни „валкани снежни топки“ бидејќи се маси од мраз, гасови, камења и прашина.

Топењето на мразот ѝ дава на кометата опашка, а мразот ја рефлектира и сончевата светлина, правејќи ја да изгледа како да свети.