Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarКујната од Centar

Отчука часовникот: Време е за нејзиното величество – Сарма!

Речиси на сите трпези деновиве, без сомнение, ќе го најдете нејзиното височество – сарма!

Најдобро е да се отсечат згуснувањата на коренот на листот зелка за полесно да се завитка сармата, а во листот никогаш да не има премногу месо за да не се одвитка сармата.

Состојки:
500 гр мелено месо, главица кисела зелка, кромид, чешне лук, 10 даг ориз, лажичка мелена пиперка, две лажички сол, половина кафена лажичка мелен пипер, суво месо со коски или 30 даг суви ребра, пет даг брашно, масло, концентрат домати.

Подготовка:
На самиот почеток одделете ги листовите зелка и проверете дали се добри за виткање. Оние кои се распаднале, тргнете ги на страна и употребете ги како основа.

Листовите прелијте ги со топла вода и оставете кратко да отстои за киселата зелка да ја ослободи киселоста.

Ако сакате сармата да биде малку покисела, не ги оставајте листовите долго во вода. Потребни се само неколку минути. Истурете ја водата.

Исечкајте ги кромидот и лукот. Намалете ги згуснувањата на листот зелка. Ова е направено затоа што е полесно да се навива предивото. Ставете го оризот во сад и наполнете го со ладна вода.

Поминете со прстите низ оризот за да го измиете. Постапката повторувајте ја додека водата во која со прстите сте го измешале оризот не биде чиста. Потоа исцедете ја водата.

На масло продинстајте го кромидот, додадете го сечканиот лук и потоа со смесата прелијте го месото кое претходно сте го посолеле и забибереле. Во садот со месото ставете го измиениот ориз и една лажица мелена пиперка и измешајте.

Почнете со полнење на листовите зелка.

Ставете го листот во левата дланка, така што надворешните делови од листот се до вашата дланка. Со раце земете ја смесата од месо и ориз. Се става на чаршаф и малку се измазнува. Оставете 2-3 см простор на листот до вашиот зглоб.

Преклопете го тој дел од листот на средината каде што е месото. Потоа врз месото префрлете го десниот дел од листот зелка и малку притиснете под месото.

Потоа префрлете ја левата страна од листот зелка преку десната страна и врвовите од листовите што останаа на врвот набијте ги во сармиката.

Вашиот прв шал е подготвен.

Наредете ги и другите на ист начин. Колку повеќе ги редите, толку полесно ќе биде.

Лошите листови кои сте ги оставиле на страна сега може да се користат како подлога за сармата.

Наредете ги на дното од тенџерето, а по желба можете да ги исечете на јуфки и така да покриете дел од тенџерето. Ова се прави за да не изгорат венците.

Се реди сармата, се додава сувото месо, а одозгора се ставаат до две ливчиња кисела зелка.

Истурете вода да ја покрие сармата и ставете ја да зоврие. Штом ќе почне да врие, намалете ја топлината и варете два часа.

На крај додајте ги прскалките. Во тавче загрејте голема лажица маснотии, додадете полна лажица брашно и измешајте на тивок оган. Потоа додадете мелени пиперки и малку вода и сето тоа заедно прелијте го во тенџере со сарма.

По желба, во спрејот можете да додадете концентрат од домати. Оставете ги сармата да се варат уште 10 минути.

Уживајте и забавувајте се!