13.8 C
Скопје
20. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

Една од најздравите намирници: Неколку причини зошто кељот треба да се најде во нашите чинии

Кељот се смета за една од најздравите и најхранливите растителни намирници што постои.

Кељот е член на семејството на зелка, а листовите можат да бидат зелени или виолетови, мазни или кадрави.

Има вкупно 33 калории, шест грама јаглени хидрати (од кои две влакна) и три грама протеини. Кељот содржи многу малку масти, но голем дел од маснотиите во него се омега-три масни киселини наречени алфа линоленска киселина. Поради својата неверојатно ниска калорична содржина, кељот е една од најхранливите намирници што постојат.

Кељот е полн со моќни антиоксиданси како кверцетин и кемпферол. Тие вклучуваат бета-каротин и витамин Ц, како и разни флавоноиди и полифеноли. Антиоксидансите се супстанции кои помагаат да се потисне оксидативното оштетување на слободните радикали во телото.

Витамин Ц
Кељот е одличен извор на витамин Ц. Важен антиоксиданс растворлив во вода кој служи многу витални функции во клетките на телото. На пример, тоа е неопходно за синтеза на колаген, најзастапениот структурен протеин во телото. Кељот има многу повеќе витамин Ц од другите зеленчуци, содржи околу 4,5 пати повеќе од спанаќот. Една шолја суров кељ содржи уште повеќе витамин Ц од целите портокали.

Холестерол
Кељот може да помогне во намалувањето на холестеролот. Холестеролот има многу важни функции во телото. На пример, се користи за производство на жолчни киселини, кои се супстанции кои му помагаат на телото да ги вари мастите. Црниот дроб го претвора холестеролот во жолчни киселини, кои потоа се ослободуваат во дигестивниот систем секогаш кога јадете масен оброк.

Витамин К
Кељот е еден од најдобрите извори на витамин К во светот. Витаминот К е важна хранлива материја. Тој „активира“ одредени протеини и им дава способност да го врзуваат калциумот. Се проценува дека една сирова чаша содржи речиси седум пати повеќе од препорачаната дневна количина.

Бета – каротин
Често се тврди дека кељот е богат со витамин А, но всушност е богат со бета-каротен, антиоксиданс кој телото може да го претвори во витамин А.

Губење на тежина
Кељот има неколку својства кои го прават храна погодна за слабеење. Има многу малку калории, но сепак обезбедува значителна количина што треба да ви помогне да се чувствувате сити. Поради ниската калорична содржина и високата содржина на вода, кељот има мала енергетска густина.

Спонзорирано:

Можеби ќе ве интересира

Сезоната на грип е пред нас: Овој зелен зеленчук е најдобар за имунитетот

M T