Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarМозаикВо тренд...

ДЕВОЈКИТЕ КОИ САКААТ ДА ЈА ЗАПОЗНАТ ЉУБОВТА НА СВОЈОТ ЖИВОТ СЕ МОЛАТ НА ОВАА СВЕТИЦА: Овие зборови ги кажуваат дури 40 дена!

Македонската православна црква денеска го празнува денот на Светата великомаченичка Катерина, маченичка христијанка со голема интелигенција и образование.

Светата великомаченичка Екатерина Александријска е ранохристијанска маченичка и светица од крајот на III век. Според традицијата, во едно од неговите визии, Исус Христос ѝ подарил прстен, кој таа го протолкувала како знак дека треба да му го посвети животот на Бога. Таа беше високо образована и многу добро упатена во грчката филозофија, медицина, реторика и логика.

Според традицијата, царот Максентиј еднаш повикал 50 мудреци и организирал дебата на која ќе се разговара за религијата. Во таа расправа Екатерина победила, а царот Максентиј наредил како казна да бидат запалени сите 50 мудреци. Пред нивната смрт, на убедување на Катерина, овие мудреци го прифатиле христијанството и се исповедале.

Катерина била заробена, мачена и егзекутирана на 18-годишна возраст, на 24 ноември 305 година. Според традицијата, за време на нејзината егзекуција, од телото наместо крв течело млеко.

Нејзините мошти се чуваат на Синај. Светите кралеви Драгутин и Милутин на манастирот Света Катерина му подариле многубројни подароци кои се чуваат во манастирскиот музеј и библиотека.

Според православното предание, постои верување дека на овој светец му се молат девојки кои сакаат да ја запознаат љубовта на својот живот. Потребно е да се моли секоја вечер во текот на 40 дена и желбата ќе се исполни.

Молитва:
„Со доблестите твои, како светлината на сонцето, мудреци неверни ги просветли, и како светлата Месечина на ноќните патници, темнината на неверството си ја избркала, и царицата ја убедила, и заедно со неа го искривила мачителот, Бог. – вика невеста, блажена Екатерина. Со желба дојдовте во небесниот замок кај прекрасниот Младоженец Христос, а од Него се закитивте со царска круна: Доаѓајќи кај Него со Ангелите, молете се за нас, кои го славиме вашиот најславен спомен“.