Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarМозаикЗдравје

Леукемијата е најподмолниот облик на рак – ова се првите симптоми на злобната болест

Леукемијата е една од најболните форми на рак и многу често симптомите лесно се игнорираат, велат лекарите. Затоа е многу важно да го слушате организмот …

Акутните леукемии, популарно познати како рак на крвта, а буквално преведени како „бела крв“, се малигни, клонални заболувања на хематопоетските матични клетки и се карактеризираат со присуство на незрели, млади клетки во коскената срцевина, таканаречени бласти.

Според статистичките податоци, ракот на крвта или леукемијата почесто ги погодува мажите и луѓето постари од 50 години, а поради „обични“ симптоми, некој може да го има со години, па дури и децении, без воопшто да знае за тоа.

Една вредност при анализа на крвната слика ќе укаже на голем проблем.

Некоја вредност кога треба да се внимава на вкупните лимфоцити над 5.000, односно ако вкупните леукоцити се над 15.000 тоа е сигнал кога треба да реагирате.

Ова се најраните симптоми на леукемија:

Губење на тежина
Зголемено ноќно потење
Покачена температура
Зголемени лимфни јазли
Чувство на напнатост на левата страна

Зголемените лимфни јазли, велат нашите пациенти, имаат испакнатини на мојот врат, препоните, пазувите. Тоа се типични места. А она што често го чувствуваат е чувство на исполнетост под левиот ребрен лак, што всушност е последица на зголемена слезина. „Она што често ги носи пациентите на лекар се честите инфекции. Пациенти кои малку по малку имаат пневмонија или некои слични инфекции.

Сите пациенти со леукемија со бавно дејство не бараат третман. Една третина од пациентите мора веднаш да се лекуваат, една третина ќе одат на редовни контроли за да се утврди дали имаат потреба од лекување, а една третина од пациентите никогаш нема да бидат кандидати за терапија.

Кој е под терапија, важно е да се консултира за исхрана и физичка активност

И секако, грижете се за вашиот имунитет кој веќе е нарушен поради болеста.

Можеби ќе ве интересира

Некои се долготрајни и не поминуваат толку брзо: Еве некои од симптомите кои се чувствуваат пред срцев удар

M T

Дали сте под долгорочен притисок: Ова се симптомите на адреналински замор

M T

Откриени се ТРИ различни типови на долгорочен КОВИД, секој со свои симптоми

M T

Три симптоми кои укажуваат на висок лош холестерол

M T

Болести на денешницата: Ова се симптомите карактеристични за работниците денес

M T

Симптоми и третман: 3 вообичаени причини за труење со храна во лето

M T