Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarНаукаВо тренд...

НАСА формираше тим за проучување на неидентификувани летечки објекти

НАСА објави 16 луѓе кои ќе ги поминат следните девет месеци проучувајќи неидентификувани воздушни феномени, познати и како НЛО, пишува USA Today.

Користејќи ги некласифицираните податоци, тимот ќе ги „постави основите за идни студии“ за НЛО со тоа што ќе испита како јавноста, локалните власти и други извори собираат податоци. Целта е да се има патоказ за анализа на податоците на НАСА за летечките објекти и да се утврди кои настани се природни или не.

„Истражувањето на непознатото во вселената и атмосферата е во срцето на тоа кои сме ние во НАСА“, рече Томас Зурбухен, помошник администратор на Дирекцијата за научна мисија на НАСА. клучно да ни помогне да извлечеме научни заклучоци за тоа што се случува на нашето небо. Податоците се јазикот на научниците и го прават необјаснивото објаснето“.

Соопштението на учесниците во студијата доаѓа во услови на обновен интерес за НЛО. Во јуни 2021 година, канцеларијата на американскиот директор на националното разузнавање објави долгоочекуван извештај во кој се испитуваат неидентификувани воздушни феномени, но не можеше да се дојде до „цврсти заклучоци“ за повеќе од 140 случаи.

Сепак, федералните власти продолжуваат да ги надгледуваат UAP-ите бидејќи тие се сметаат за потенцијална закана за националната безбедност, рече претставникот Андре Карсон, Д-Индијана. Во ноември 2021 година, Министерството за одбрана создаде Идентификација и синхронизација на воздушни објекти за следење и анализа на НЛО, а во мај, Конгресот ја одржа својата прва јавна расправа за НЛО по повеќе од 50 години.

Додека НЛО најчесто се поврзуваат со вонземјани, НАСА не мисли дека овие феномени се од „вонземско потекло“. Но, агенцијата вели дека набљудувањата го отежнуваат донесувањето научни заклучоци.