Со текот на годините, киселината ја кородира забната глеѓ и на нејзината површина се формираат пукнатини, па забите добиваат повеќе прехранбена боја и стануваат потемни. На листата на храна и пијалоци кои се најголема закана за белите заби се наоѓаат чаеви, кисели и газирани сокови и храна со силни пигменти.
Поради дејството на храната и плунката на забите се формира плакета која содржи многу бактерии. Ако ги храниме овие бактерии со јаглехидрати од храната што ја јадеме, тие создаваат млечна киселина која е виновник за кариес. Во кисела средина, солите на калциум во забите се раствораат и забите се расипуваат.
Јадење што е можно повеќе зеленчук
Важно е да јадете храна која ќе ја неутрализира оваа киселост во устата и дигестивниот систем. Штетната киселина предизвикана од внесот на храна, како што се едноставните јаглехидрати и храната од животинско потекло, најефективно ќе ја неутрализира зеленчукот богат со минералите калциум и магнезиум и затоа треба да се јаде што е можно повеќе. Едноставните јаглехидрати се кријат во слатките, грицките, пекарските производи, кафето, соковите и сите други готови производи, на чија декларација може да се прочита шеќер, гликозен-фруктозен сируп и слично.
Минерали драги за забите
Покрај калциумот и фосфорот, минералите како магнезиум, цинк, бакар и бор се исклучително важни за здравјето на забите, бидејќи придонесуваат за зајакнување и подобар квалитет на забите. Готовите и полуготови производи, како и соковите кои можат да предизвикаат кариес или да го стимулираат излачувањето на калциум од телото, треба целосно да се исфрлат од исхраната и да се јаде што повеќе храна богата со калциум, како брокула, целер, сирење, блитва, спанаќ, јогурт, зелка, млеко и риба, особено сардини…
Мали четкички за заби
Јаболката, целерот и морковот изгледаат како мали, но ефективни четкички за заби. Џвакањето тврда храна ги забрзува мускулите на вилицата и лачењето на плунка, што ја намалува киселоста во устата и ги штити забите.