Тешко е да се најде леб во пекара или продавница што е повкусен од оној што самиот си го замесил. Се чини дека рецептите, големините и триковите за домашен леб се омилена храна на повеќето од нас. Секој кој некогаш замесил леб знае дека подготовката на топол, мек леб не е наука, но сепак има некои трикови со кои тој ќе биде совршено подготвен.
Процесот на правење вкусен леб е полесен со помош на неколку корисни совети, а еве неколку од нив.
1. Користете дигитална вага
Мерењето на состојките за правење домашен леб е далеку попрецизно кога се прави со дигитална вага во споредба со мерењето со шолја или лажица. Секој грам е важен. Гарантирано е дека вкусот и изгледот ќе бидат подобри отколку кога го мерите брашното со неточни методи.
2. Кога да престанете да го мешате тестото
Во оваа фаза на подготовка често се јавува грешка. Пред да го ставите тестото во рерна, проверете ја неговата растегливост. Истегнете го едниот крај на должина од 10 сантиметри и доколку не се распадне оставете го да порасне.
3. Обрнете внимание на рерната
Ако вашите колачи се суви, без руменило или ви треба повеќе време за да ги печете, температурата во рерната веројатно не е добро калибрирана. Постојат термометри кои ја мерат топлината директно во рерната. Тие помагаат да се пече лебот на идеална температура.
4. Користете вистински квасец
Пекарите користат квасец кој брзо делува, а во кујнски услови најважно е да се провери дали му поминал рокот. Ако му поминал, лебот нема да нарасне.
5. Добро зачинете го
Солта не е важна само поради вкусот, туку заедно со брашното и квасецот прават тестото да има совршена текстура. Не плашете се од сол. Користете го за да го направите лебот вкусен, но внимавајте да не претерате.
6. Со прстите проверете дали тестото е подготвено за печење
Ова е последна проверка пред да влезе во рерната. Со правење длабоки дупки може да се намали ефектот на квасецот, па тестото се извлекува. Уверете се дека е вистинското време за печење со нежен допир на врвовите на прстите. Треба да остане мало вдлабнување кое брзо се повлекува.
7. Додадете млеко
Доволна е мала количина за млечната киселина да не го забави дејството на квасецот.
8. Играјте си со различни видови брашно
Пченичното брашно содржи поголем процент на глутен и е идеално за правење леб со квасец или кисело тесто бидејќи подобро расте. Наместо тоа, можете да користите повеќенаменско брашно.