30.8 C
Скопје
13. јуни 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕМАМОЗАИК

Објавена листа на најпаметните и „најглупавите“ народи: Еве каде се македонците

Во медиумите се појави карта на Европа, која ги открива просечните вредности на коефициентот на интелигенција за сите европски нации.

Мапата многу сликовито покажува како народите на Истокот, а особено на Балканот, се значително пониски по интелигенција од народите на Западот, а Србите, Црногорците и Албанците се меѓу „најглупавите“.

Ова, се разбира, доведе до дебата и во Србија и во регионот. Мапата е создадена од чешкиот лингвист Јакуб Маријан и објавена на неговиот блог www.jakubmarian.com, користејќи податоци од контроверзното истражување на Ричард Лин и Тату Ванханен.

Просечната интелигенција на граѓаните на Србија е 90, Македонија 91, Босна и Херцеговина 93, Хрватска 98, што е IQ во Словенија. Само Црна Гора беше полоша од Србија со 86, како и Албанија со 82, што е најнизок коефициент на интелигенција во Европа.

Истовремено, Грција и Бугарија имаат 93, Украина 94, Полска 96, Шпанија 97 и Русија 97. Во Западна Европа ситуацијата е подобра во просек, Франција и Норвешка 98, Германија, Шведска и Велика Британија 99, додека највисоката интелигенцијата е во Финска 101.

Овие бројки се земени за потребите на мапата од книгата Интелигенција, уникатна конструкција на општествените науки напишана од британскиот научник Ричард Лин и Тату Ванханен.

Според табелата што ја добиле, состојбата во Европа е далеку подобра и порамномерна отколку во неразвиениот дел на светот, каде овие вредности понекогаш се под 70, додека, на пример, САД имаат просек од 97.

Оваа книга, покрај класификацијата на народите по интелигенција, укажува и дека коефициентот на интелигенција е во голема мера поврзан со перформансите на поединечни нации на тестовите како PISA или TIMSS, кои го мерат образованието на населението.

Сепак, истражувањето на Лин и Ванханен на кое се засноваат мапите, особено во однос на потенцијалните последици од поделбата на народите на поглупави и попаметни, беше остро нападнат од други научници како методолошки проблематични.

Можеби ќе ве интересира

Даниел Крег сè уште на врвот на листата најплатени актери

M T

САД ги ставија „Тенсент“ и „Алибаба“ на листата на „озлогласени пазари“

M T

ОРМ: Неопходно е дополнување на листата на дејности кои имаат право да работат во недела, а минималната плата треба да се зголемува постепено

M T