Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Наука Во тренд...

Струењата во Атлантскиот Океан покажуваат дека доаѓаат големи временски промени

Како што атмосферата се загрева поради зголемените емисии на стакленички гасови, повеќе топлина се задржува под површината на океанот и потенцијалниот колапс на системот може да има сериозни последици за глобалните временски системи.

Сегашниот систем на Атлантскиот Океан, моторот на климата во северната хемисфера, може да ослабне до тој степен што наскоро би можеле да настанат големи глобални временски промени, покажа научна студија.

Северноатлантската меридијанска циркулација (АМОЦ) е голем систем на океански струи, вклучувајќи го и Голфскиот тек што носи топла вода од тропските предели до Северниот Атлантик, пренесува Хина.

Како што атмосферата се загрева поради зголемените емисии на стакленички гасови, повеќе топлина се задржува под површината на океанот и потенцијалниот колапс на системот може да има сериозни последици за глобалните временски системи.

КРУЦИЈАЛНА РАЗЛИКА
Климатските модели покажаа дека AMOC е најслабата во последните 1.000 години. Сепак, не е познато дали слабеењето настанало поради промена на циркулацијата или поради недостаток на стабилност.

Студијата, објавена во списанието „Nature Climate Change“, покажува дека ова е суштинска разлика.

„Губењето на динамичната стабилност би значело дека АМОК се приближува до критичен праг над кој би можело да има значителна и во пракса веројатно неповратна транзиција кон послаб начин на работа“, вели авторот на студијата Миклас Бурс од Потсдамскиот институт за истражување на влијанието врз климата.

Анализирајќи модели на температура и соленост на површината на Атлантскиот Океан, студијата вели дека слабеењето на AMOC во минатиот век може да биде поврзано со губење на стабилноста.

„СЕ ПРИСТАВУВАМЕ НА КРИТИЧНИОТ ПРЕДУПРЕД“
„Резултатите ја поддржуваат проценката дека падот на AMOC не е само флуктуација или линеарен одговор на зголемените температури, туку веројатно значи приближување до критичен праг над кој циркулаторниот систем може да пропадне“, рече Бурс.

Доколку се сруши АМОК, заладувањето на северната хемисфера ќе се засили, нивото на Атлантскиот Океан ќе се зголеми, вкупните врнежи над Европа и Северна Америка ќе се зголемат, а монсунот ќе се пресели во Јужна Америка и Африка, објави британската метеоролошка служба.

Други климатски модели предвидуваат дека AMOC ќе ослабне во текот на следниот век, но дека нема сигурен колапс пред 2100 година.