7.8 C
Скопје
20. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕМАЗДРАВЈЕ

Храна која го зголемува ризикот од срцев удар: Експертите ве советуваат итно да прекинете да ги конзумирате овие пет намерници

Срцето е најважниот орган што работи дури и кога спиеме, па затоа е важно да се грижиме за него. Неправилниот начин на исхрана се наведува како најголем предизвикувач за многу срцеви заболувања, што е потврдено со истражувањето.

Лекарите наведоа 5 намирници кои е пожелно целосно да се отстранат од исхраната или барем да се сведат на минимум.

Пржена храна
Знаеме дека пржената храна не влијае добро на линијата, но не е добра ниту за здравјето на срцето.
Истражувањето е спроведено од американски научници, а учествувале повеќе од 17 000 луѓе кои немале никакви проблеми со срцето пред истражувањето.

Меѓутоа, за време на шестгодишно истражување, беше откриено дека оние кои го практикуваат јужниот начин на исхрана, јадат пржена храна, јајца, преработено месо, сланина, шунка и пијат засладени пијалоци се во многу поголема опасност од оние кои јадат поздрава храна, ризикот беше дури 56 проценти повисок. Учесниците во истражувањето биле контактирани на секои шест месеци и биле евидентирани податоци за нивното здравје и посети на лекари, врз основа на што подоцна биле добиени резултатите.

„Без оглед на полот, расата или местото на живеење, ако јадете пржена храна почесто, имате поголем ризик од развој на срцеви заболувања, затоа треба да направите постепени промени во вашата исхрана“, рече водечкиот научник – нутриционист и епидемиолог Џејмс Шикани.

Газирани пијалоци
Знаете дека газираните пијалоци не се добри за вашите заби или за вашата линија, но можеби не знаете колку му штетат на срцето. Студија спроведена во 2019 година покажа дека пиењето на две или повеќе чаши газирани пијалоци на ден го зголемува ризикот од смрт предизвикана од кардиоваскуларни болести за 21 процент.

Јајца
Иако се сметаат за здрава храна и многумина ги препорачуваат како здрав појадок, не треба да се консумираат ниту претерано.
Студија од 2019 година покажа дека пола јајце јаде повеќе во текот на денот го зголемува ризикот од срцеви заболувања.

Црвено месо
Доколку сакате да го зачувате здравјето на срцето, би било добро да го ограничите консумирањето на црвено месо. Студија од 2020 година, во која биле вклучени 43.272 здрави мажи, открила дека консумирањето на една порција црвено месо дневно може да биде поврзано со 12% поголем ризик од срцеви заболувања.

Сланина
Преработеното месо, како сланината, не е добро за срцето. Експертите велат дека, според податоците добиени од студија спроведена во 2020 година, луѓето кои јадат преработено месо двапати неделно имаат седум проценти поголем ризик од срцев удар отколку оние кои воопшто не јадат ваква храна.

Спонзорирано:

Можеби ќе ве интересира

Некои се долготрајни и не поминуваат толку брзо: Еве некои од симптомите кои се чувствуваат пред срцев удар

M T

Георгиева: 48 земји во светот се особено изложени на криза со храна

M T

Путин: Имаме рекордна жетва, Западот е виновен за кризата со храна

M T

Ставете ги слушалките и опуштете се: Омилената музика штити од стрес и „нездрава“ храна

M T

Шефот на ОН за храна: Она што беше бран на глад сега е цунами од глад

M T

Каков е вашиот НИЗОК притисок? Ако ја надминете ОВАА ВРЕДНОСТ, ризикувате да добиете срцев удар

M T