Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarАвтоЦентарВо тренд...

Кога „цвичењето“ на сопирачките треба да предизвика загриженост?

За утеха на возачите, треба да се каже дека повеќето случаи на „цвичење“ на сопирачките можат лесно да се дијагностицираат и решат.

Покрај тоа што е непријатно, крцкањето на сопирачката, а понекогаш и „цвичењето“, може да укаже и на сериозен проблем со системот за сопирање.

Постојат два основни типа на сопирачки системи: диск и тапан. Без оглед со што не е опремен вашиот автомобил, ако слушнете дека сопирачките „цвичат“, време е да одите кај механичар.

Ако сопирачките прават бучава, а автомобилот се тресе за време на запирање, или ако забележите намалување на моќноста на запирање на автомобилот, најверојатно причина се истрошените перничиња за сопирачките. Тогаш најдобрата и најбезбедна опција е да ги замените.

Ако се чуе „цвичењето“ на сопирачките дури и кога возачот не го притиска педалот, можен индикатор е истрошеноста на сопирачките да го допираат роторот, што е знак дека сопирачките се истрошени, па затоа е време да се провери со механичар.

Можеби ќе ве интересира

Возачите да бидат внимателни, а децата запознаени со сообраќајните правила, апелира советот за безбедност во сообраќајот

M T

195 санкционирани возачи во Скопје, 50 возачи на мотоцикли

M T

206 санкции за возачи што возеле пребрзо

M T

339 санкции за возачи што возеле пребрзо

M T

Изненадувачки, но корисно: Еве зошто некои возачи го завиткуваат клучот во алуминиумска фолија

M T

85 возачи возеле пребрзо на територија на СВР Битола

M T