19.8 C
Скопје
20. јуни 2021
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Мозаик

Редок феномен: Светот ќе биде сведок на „Супер крвавата крвава месечина“

Супермесечината во мај се нарекува и „цветна месечина“, а таканаречената крвава месечина обично се јавува при затемнување кога Земјата е поставена директно помеѓу Месечината и Сонцето и ја крие Месечината од сончевите зраци.

Луѓето од различни делови на светот ќе бидат сведоци на редок небесен спектакл во среда навечер.

Луѓето ширум светот ќе бидат сведоци на еден од астрономските врвови во 2021 година, кога ќе дојде „Супер крвавата крвава месечина“.

Супермесечината во мај се нарекува и „цветна месечина“, а таканаречената крвава месечина обично се јавува за време на затемнувањето кога Земјата се поставува директно помеѓу Месечината и Сонцето и ја крие Месечината од сончевите зраци. Токму поради црвената рефлексија, тој беше именуван како „крвав“.

Убавините на овој феномен ќе ги уживаат главно западните делови на Северна Америка, Мексико, земјите од Централна Америка, западен Перу, јужен Чиле и Аргентина, источна Австралија, Нов Зеланд и островите во источниот дел на Тихиот океан.