22.8 C
Скопје
19. јуни 2021
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Наука Во тренд...

Мистерија: Пронајдени се бактерии непознати за човечкиот имунолошки систем

Бактериите што научниците ги собраа на 4 километри под површината на Тихиот океан се толку туѓи за човечкото тело што всушност се невидливи за нашиот имунолошки систем.

Ова откритие е во целосна спротивност со еден од главните принципи на имунологијата – дека човечкиот имунолошки систем еволуирал така што може да ги регистрира сите микроби.

“Идејата беше нашиот имунолошки систем да обезбеди општ отпор и да не се грижи дали нешто претставува закана или не. Сепак, никој досега не ја тестирал таа претпоставка”, изјави имунологот Џонатан Каган од Детската болница во Бостон за Live Science.

Собрани бактерии со подморница

За да ја тестираат оваа веќе прифатена хипотеза, експертите мораа да пронајдат бактерии за кои веројатно досега немале контакт со имунолошкиот систем на цицачите, па морале да нурнат длабоко во Пацификот.

„Не гледавме само на големи длабочини, туку и на подрачјето на Тихиот океан, кое е најзаштитено и најоддалечено“, објасни морскиот екологист Ренди Ројан од Универзитетот во Бостон.

“На длабочина од 4.000 метри, нема цицачи, и ова е екваторијална област каде што нема китови. Беше добро место да се бараат бактерии кои се сосема различни од оние што ги среќаваме на копно”, додаде тој.

Научниците ја користеле подморницата за да соберат морски бактерии од примероци вода, сунѓери, морски starвезди и седименти. После тоа, пронајдени се 117 соеви на бактерии во лабораторија.

Невидлив за нашиот имунолошки систем

Откако ги проучиле нивните карактеристики, тие вовеле 50 соеви во имуните клетки на глувците и луѓето. На нивно изненадување, тие открија дека 80% од микробите, претежно припадници на видот Моритела, се целосно невидливи за имунолошкиот систем.

Имено, рецепторите на имуните клетки на коскената срцевина кај цицачите кои се користат во студијата, воопшто не ги регистрирале овие микроби.

Позитивната страна на приказната – бактериите не се опасни за луѓето

За среќа, овие бактерии од длабокиот океан не претставуваат опасност за човечкото тело.

“Прво, тие не еволуираа за да избегнат одговор на имунитетниот систем на цицачите, па ако имаше каква било патогеност, тоа ќе беше случајно. Друга причина зошто многу веројатно нема да бидеме опасни бактерии е температурата, притисокот и хемиската” околина во нашето тело, што е многу различно од она што го гледате на дното на океанот. Овие бактерии не би преживеале долго надвор од нивното природно живеалиште “, рече Ројан.