-2.1 C
Скопје
20. јануари 2021
Centar.mk – Дознај сѐ!
Centar Македонија Во тренд...

Симовски: Статистичарите прават попис секаде, а не партиски комисии како во 2011 година

izbori

„Во 2002 година и во 2011 година се направи исклучок, пописот да го спроведе државна комисија со членови од партиите и се се политизираше, особено со неуспешниот попис. Наместо ние, како тело задолжено за статистички операции, политиката и партиите сакаа да се наметнат како организатори и спроведувачи на статистичка операција што не е во ред. Секаде праксата е иста, дека професионалци спроведуваат попис, тоа е наша работа. И секогаш пописите биле работа на заводот.“- изјави Апостол Симовски, директорот на Заводот за статистика, во вестите на Сител.

Во врска со тоа дека клучните документи на заводот мора да се потпишани од директорот, но и од заменикот директор, Симовски објасни дека тоа се документи кои се подготвуваат од стручните служби, а нивните потписи се само формалност дека документот ги поминал сите фази според пропишаните процедури.

„Документите не ги подготвувам ниту јас, ниту заменикот директор, тоа е цел процес, се знае кој ги подготвува, кој ги изработува, кој ги проверува, но сите тие се дел од стручните служби. Врзаниот потпис на директорот и заменикот е само крајна потврда дека документот ги поминал сите фази во најдобар ред и нашите потписи се формалност на крај. Ова е само за да се разбие впечатокот дека директорот не застапува нечии ставови, дека директорот не е самостоен орган, па одлучува како сака“- изјави Симовски.