Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Бизнис

Државата подели 300.000 картички со кеш за купување на македонски производи

илустрација

Да се осмисли, дизајнира и имплементира една мерка како Домашна платежна картичка беше навистина голем предизвик напиша министерката за финансии Нина Ангеловска на својот фејсбук профил.

Таа додаде дека заклучно со 25-ти јули се издадени над 300.000 домашни платежни картички.

„Сите приговори се обработени. Од 46.000 приговори – 9.200 се прифатени, од кои – 5.800 млади лица од 16 до 29 години, 700 невработени лица со низок доход и околу 2.700 вработени лица со низок доход.”, објави Ангеловска.

Министерката за финансии за домашната платежна картичка истакнува дека е прва мерка со нов начин на имплементација – без бирократија, без шалтери и аплицирање и се реализира во координација со голем број државни институции и банки што се вклучени во проектот.

„Исклучително краток период. Оптимално дизајнирање за да даде максимални ефекти со фокус на македонските производи и услуги. Покрај главната цел на мерката – да се амротизира ударот врз економијата преку стимулирање на приватната потрошувачка, ја креиравме на оптимален начин да даде и други значајни ефекти на патот кон современо опшество”, додава Ангеловска.

Значајни ефекти од домашната платежна картичка:

Помош на граѓаните кои преку поголемата потрошувачка на македонски производи и услуги го помагаат стопанството и економијата;
Кревање на свеста за домашното;
Зголемување на безготовинските плаќања кои се директно поврзани со неформалната економија;
Промена на навиките;
Подобрување на квалитетот на дата-базите на институциите.
„Се работи за многу обемна мерка, која од нејзино конципирање до реализација се спроведе во навистина многу краток рок – односно од носењето на уредбата до издавањето на првата картичка поминаа само 2 недели”, заклучи за крај Ангеловска.

Можеби ќе ве интересира

Проверете дали сте на листата од речиси 300.000 граѓани кои добиваат 6.000 денари помош – Конечно списокот е ажуриран и објавен на интернет

CENTAR MKD

Триста илјади граѓани ќе добијат помош од државата – Објавени се условите, а помошта ќе се исплати откако ќе се гласа за законот во Собранието

CENTAR MKD

Триста илјади граѓани ќе добијат помош од државата, проверете дали ги исполнувате условите

CENTAR MKD