Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Основците од Центар преку проектот „Велоучилишта“ ќе учат за загадувањето и климатските промени

Општина Центар потпиша меморандум за имплементирање на проектот „Велоучилишта“ наменет за учениците од основните училишта на територијата на оваа скопска општина.

Проектот треба да овозможи зголемување и унапредување на знаењето кај децата, наставниците и пошироката јавност за темите: велосипедизам, одржлив развој, безбедност во сообраќајот, аерозагадување и климатски промени.

„Досега овој проект се реализираше само во ОУ ‘Јохан Хајнрих – Песталоци’, како пилот-проект, но отсега, проектот ‘Вело училишта’ ќе биде проект за сите ученици, наставниот кадар и родителите во сите основни центарски училишта“, изјави градоначалникот Саша Богдановиќ.

За овој проект Богдановиќ потпиша меморанудм со Никола Нешкоски, директор на „Екологик“, здружение за заштита и унапредување на животната средина.

Проектот „Велоучилишта“ ќе се реализира со времетраење од пет години, со можност за продолжување.

спонзорирано: