Кочанот може да се подготви на многу начини, помешан со брашно дава база на разни видови тесто. Оваа златна намирница е составен дел од различни салати, сосови, варива…
Кочанот има голема прехранбена вредност: богат извор на витамини А, Б и Е, содржи антиоксиданси, добар е и во превенција на Алцхајмерова болест.
Оваа храна е одлична и во борбата против вишокот тежина.
Кочанот е без холестерол и содржи многу ниско ниво на заситени масти. Сепак посебни се предностите на варениот кочан:
– Го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести; Ја намалува апсорпцијата на холестерол во организмот; Ги држи под контрола дијабетес и хипертензија; Ја намалува можноста за враќање на хемороиди; Го регулира варењето на храната; Ги зајакнува коските; Дејствува позитивно на кожата и видот.