Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ЗДРАВЈЕИЗБОР

Пиете вода од пластични шишиња? Еве зошто не треба да го правите тоа

Пред десет и повеќе години веројатно се уште никој не помислуваше дека обична вода ќе пиеме од пластични шишиња. А денес тоа е повеќе навика, отколку потреба, бидејќи водата од повеќето водоводи се уште е питка.

Сепак, често со пиењето вода од пластично шише си правиме лоша услуга. Зошто? Се работи за хемискиот состав на пластиката. На дното од секоја амбалажа побарајте го триаголникот со број во средината. Тој кажува колку е опасна вашата пластика.

PET или PETE – означува шишиња наменети за еднократна употреба. Можно е да испуштаат тешки метали и хемиски материи кои влијаат на хормоналниот баланс.

HDP или HDPE – пластика која испушта најмалку хемикалии. Водата спакувана во неа е најчиста и најпрепорачлива.

PVC или 3V – испушта 2 отровни хемикалии кои исто така влијаат на хормоните во телото.

LDPE – пластика која не смее да се користи за изработка на шишиња, туку за пластични вреќички иако не испушта хемикалии во водата.

PP – уште една „добра“ пластика со бела или полу проѕирна боја, која се користи како амбалажа за сирупи и чашки за јогурт.

PS – испушта канцерогена материја, а најчесто се користи за изработка на чаши за кафе и во амбалажите за брза храна.

PC или пластика без ознаки – најлошата пластика во прехранбеното производство која излачува хемикалија BPA, а често пати се користи за спортски шишиња и садови за чување на храна.

Можеби ќе ве интересира

Како да се направи разлика помеѓу новата варијанта на Ковид и настинка?

C +

Како да се изборите во недостатокот од енергија кога денот станува пократок

C +

Најдобрите додатоци во исхраната за артритис, според нутриционистите

ДЕСК
ЗДРАВЈЕ

Внимавајте: Во храната има емулгатори кои му штетат на вашето здравје – еве кои се штетни

ДЕСК

Се` поразновидната понуда на прехранбени производи се темели токму на примената на адитиви: без засладувачи и емулгатори не би имало „лајт“ производи, топено сирење не е можно да се произведе без емулгаторски соли, а полуготовите и готовите јадења без средства за конзервирање, антиоксиданси, стабилизатори и други додатоци.

Емулгаторите се интегрален дел од произдството на храна, па може да се најдат во многу артикли.

Се користат за производот да има попривлечен изглед и вкус. Емулгаторите најчесто ги има во слатките, грицките, газираните пијалоци и конзервираните производи.

Ова се адитивите на кои треба да внимавате поради нивната штетност:

E 102, татразин: Жолта боја, која може да предизвика алергија кај лицата кои се алергични на Аспирин. Нуспојави: отежнато дишење и црвенило на кожата. Се наоѓа во речиси сите сосови.

E 104, жолта боја: Забранета во САД, поради сомнеж дека е канцерогена

E110, портокалова боја: Испитувањата на животните покажале висока зачестеност на тумор на бубрезите, а алергијата на таа боја може да се појави како црвенило и астма.

E122, азорубин: Црвена боја која предизвикува алергиски реакции како E 110.

E 123, амарант: Црвена боја честа во аперативните вина. Испитувањата на животните покажале дека може да предизвика таложење на калциум во бубрезите. Во САД е забранет поради канцерогеност. На него внимавајте. Го има во гумени бомбони, чоколадни бомбони, пудинг со шлаг во пластични чаши, топени сирења….

E 127, еритрозин: Црвена боја неретко состојка на коктелите од вишни и цреши.

E 142, Зелена боја за која постои сомнеж дека поттикнува развој на Алцхајмерова болест.

E 284, борна киселина: Се таложи во организмот и може да предизвика оштетување на внатрешните органи. Засега е состојка само во кавијарот.

E385, Обично се наоѓа во стаклени и конзервирани овошја и во риби. Може да го оштети метаболизмот.

E 425, E 512, E 621, E 999, E 1520 се останатите штетни емулгатори.

А ова се додатоци кои не се штетни:

E100, 101, 103, 104,105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480.

Можеби ќе ве интересира

Како да се направи разлика помеѓу новата варијанта на Ковид и настинка?

C +

Како да се изборите во недостатокот од енергија кога денот станува пократок

C +

Најдобрите додатоци во исхраната за артритис, според нутриционистите

ДЕСК