24. ноември 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ЗДРАВЈЕ

Несакани ефекти од кисели краставички штетни по здравјето – еве кој не треба да ги јаде

Луѓето или сакаат кисели краставички или не. Оние кои имаат навика да ги јадат, можат да извлечат и некои важни здравствени придобивки од нив.

Иако во мали количини, содржат корисни витамини и минерали, а меѓу нив се издвојува витаминот К.

Големата кисела краставица содржи околу седум проценти од дневните потреби за витамин К, кој игра важна улога во згрутчувањето на крвта и јачината на коските.

Оние кои треба да внимаваат со внесувањето на витаминот К во исхраната (т.е. оние кои пијат антикоагуланси) според препораките на лекарите, треба поретко да јадат кисели краставички, бидејќи во интеракција со витаминот К можат да го нарушат дејството на лековите.

Покрај овој минерал, киселите краставички содржат и витамин А во помали количини, кој го поддржува имунолошкиот систем, како и калциум, калиум и витамин Ц.

Пробиотска моќ
Сепак, најголемата здравствена придобивка од киселите краставички е нивната пробиотска моќ. Најдобар извор во исхраната се ферментираните намирници, а заедно со киселата зелка, киселите краставички се нивниот најпознат претставник во нашата клима.

Пробиотиците ни се неопходни за одржување на рамнотежата на микробиомот, чија важност дури сега ја сфаќаме и која е поврзана со многу аспекти на нашето здравје. Денес знаеме дека здравото црево е клучот за целокупното здравје и дека околу осумдесет проценти од имунолошкиот систем потекнува од цревата. За да се одржи рамнотежата на добрите и лошите бактерии, неопходни се и пробиотици.

Важно е како се киселат
Постојат два начини на мариноване краставици (и други зеленчуци како пиперки). Стандардно мариноване вклучува конзервирање на краставици во сол, со или без киселина, како што е оцет, и други можни состојки, како што се шеќер и зачини. Киселите краставици на кои сме навикнати се прават така што краставиците се ставаат во тегли, се додава мешавина од оцет, вода, сол, шеќер и разни зачини, а теглите потоа се пастеризираат или стерилизираат доколку се работи за индустриско производство. Ова ги уништува сите бактерии или повеќето од нив, па нивниот рок на траење е дури неколку години, се поради ниската pH вредност и неможноста за развој на бактерии.

Киселите краставички може да се направат и со ферментација, традиционален процес на кисела храна кој датира од античко време кога храната се зачувувала со ферментација. Наместо оцет и вода, краставиците се ставаат во раствор од вода и сол (што го спречува гниењето), но солта да биде најмалку три проценти. Теглата, со повремено отворање, се остава седум до десет дена, по што можете да ги јадете. Вака ферментираните краставици треба да ги чувате во фрижидер. Во спротивно, ферментацијата ќе продолжи. Бактериите кои се јавуваат природно во текот на неколку недели произведуваат млечна киселина, која потоа ја зголемува киселоста на киселите краставички. Оваа ферментација се должи на бактериите, меѓу нив и Lactobacillus, корисни микроорганизми кои ги нарекуваме пробиотици и за кои истражувањата сугерираат дека можат потенцијално да ги подобрат имунолошките функции, да помогнат во подобро варење и апсорпција на хранливи материи.

Повеќето не се ферментирани
Но, имајте на ум дека повеќето кисели краставички што се продаваат во супермаркетите не се ферментирани, освен ако не се посебно означени како ферментиран или пробиотски производ.

Ова нè води до уште еден совет – ќе добиете повеќе здравствени придобивки ако сами ги киселите. Во спротивно, задолжително прочитајте ги декларациите. Некои комерцијални кисели краставички се прават со целосно природни состојки, како што е едноставна комбинација од краставици, вода, оцет и зачини, но најчесто содржат адитиви, вклучувајќи вештачки бои и конзерванси. Дозволено е да се додаваат во речиси сите видови храна, го одложуваат расипувањето, го стандардизираат квалитетот на индустриски произведената храна, ја разубавуваат, но некои се поврзуваат и со штетни ефекти по здравјето, особено за почувствителните групи како што се децата, старите лица. и оние со нарушено здравје. Некои претходни студии ја докажаа поврзаноста помеѓу одредени адитиви во храната и појавата на хиперактивност кај децата.

Прекумерна сол
Друга потенцијална опасност скриена во киселите краставички е високата содржина на натриум. Иако повременото консумирање кисели краставички нема да биде штетно, редовното консумирање на дополнителен натриум може да доведе до здравствени проблеми. Се смета дека голема кисела краставица има околу 300 милиграми сол, што е околу 13 проценти од дневната препорачана граница за здрави возрасни лица. Ако имате висок крвен притисок, сепак не треба да консумирате толку голема количина сол, односно натриум.

Тоа е штетно и за бубрезите бидејќи прекумерната употреба на сол ја зголемува количината на натриум во нашата исхрана, што може да доведе до сериозни здравствени проблеми како што се задржување на вода, надуеност, висок крвен притисок и зголемено оптоварување на бубрезите. Исхрана богата со сол, исто така