10.8 C
Скопје
3. декември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
БИЗНИС

Ова е најбараната работа во Германија: Минималната плата е 3.000 евра

Една од најбараните работни места во Германија е возач на автобус. За нив секогаш има работа, бидејќи, исто како и кај нас, ги нема доволно.

Се проценува дека до 2030 година во Германија ќе има недостиг од 87.000 возачи од категоријата Д. Минималната плата за оваа работа е од 3.000 до 3.500 евра.

Еден млад возач ја сподели својата приказна на TikTok. Тој посочува дека возачите побрзо добиваат виза за влез во земјава, бидејќи припаѓаат на квалификуваната работна сила. Многу наши од Балканот веќе возат во Германија.

„Преку други дознав за приватна компанија која работи со јавен превоз и почнав да работам без обука. Сепак, многу е работа, поточно работиш шест дена, одмораш два. После една година најдов надвор дека во државната компанија има отворен ден, малку разговарав со нив и веќе следниот ден ме поканија да дојдам на интервју за работа и ме прифатија“, вели тој.

Од друга страна, за државна компанија постапката е малку поинаква. Треба да поминете неколку интервјуа, да направите лекарски преглед, да поминете обука, школа за продажба на билети, која трае една недела, а потоа да направите тест. Откако ќе поминете, можете да започнете практична обука со некој од вашите колеги, во траење од две недели. Се е платено и работите до 160 часа месечно, со напомена дека секогаш можете дополнително да работите.

„Исто така, вие избирате дали прекувремената работа ќе ви биде платена веднаш или со платата, а можете да изберете и слободен ден. Има неколку опции. Да речеме, можете да работите четири дена, а два да одморите. Значи три пати, па пет пати ќе работите. и еден ден одмораш и така.Годишниот одмор трае 28 работни дена“, заклучува возачот на автобусот.