Намалете ја пикантноста и мирисот на лукот и унапредете ги неговите лековити својства до максимум со овој испробан традиционален рецепт.
И медот и лукот имаат извонредно лековито дејство и се многу корисни за здравје и зајакнување на целиот организам, но вкусот не е по вкус. Ако го направите овој ферментиран лук, ќе добиете одлична алатка за борба против вируси, настинки и грип, како и за зајакнување на имунитетот, само со помалку пикантност и тежок мирис.
Најтешката работа е секако лупењето на лукот, а потребно е доволно за да ја наполните теглата околу половина до три четвртини. Најбрзиот начин да го направите ова е да го допрете секое чено остро со рамната страна на ножот, најлесно ќе се излупи. Исто така, ќе ослободи малку сок.
Наполнете ја теглата и покријте ја со мед, затворете ја и оставете ја на темно и ладно место. Од време на време превртете ја теглата малку – превртете ја наопаку, па повторно наопаку.
Процесот на ферментација започнува благодарение на тој сок од лук. Ставете плех под теглата, во случај да зоврие малку од смесата.
За само седум дена на површината ќе се појават меурчиња, а ферментацијата трае околу еден месец, кога веќе ќе можете да го консумирате лукот – ќе биде многу помек и повкусен, а позитивните својства на овој народен лек се неизмерно големи.