8. август 2025
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
фото Pixabay
КУЈНА

Ручек за најголемите гурмани: Пилешко со печурки и сланина во сочен сос

Рецепт кој често ќе го користите.

Никој не може да одолее на вака подготвеното пилешко.

Замислете само пилешки гради со печурки и сланина, во сочен сос кој само ја подобрува оваа комбинација на вкусови.

Со малку труд добивате гурмански ручек.

Состојки:

пилешки гради

300 гр печурки

2 листови сува сланина

1 голема пиперка

1 главица кромид

3 чешниња лук

3 лажици инстант сос од печурки

коцка сирење

200 гр кисела павлака

300 мл вода

масло, бибер, магдонос

Подготовка:

Месото исецкајте го на тенки парчиња и пропржете ги на масло. Се вади од тавата и се додава ситно сецканата чадена сланина да се растопи. Додадете исецкан кромид и бибер на мали коцки.

Се пржи додека не крамелизира, па се додаваат цели мали печурки, а ако се големи исецкајте ги.

Заварете со малку вода да омекне и да се залепи. Во сад ставете ја павлаката, инстант кремот и водата, измешајте и прелијте ги во готовите печурки.

Додадете сецкан лук. Вратете го месото и динстајте уште 10 минути. На крајот додадете рендано сирење, магдонос и мелен пипер.

Можеби ќе ве интересира

Дали сте шокирани од цената на црвеното месо? Овие три намирници се добри замени за протеини

ДЕСК

Колку време навистина може да ги чуваме јајцата во фрижидер?

ДЕСК

Од кујната на Давор: Како да подготвите посен колач со новиот оризов напиток од Виталиа?

C +