Тие се многу здрави!
Пиперката е вкусен додаток на секоја диета, особено затоа што доаѓа во најмалку четири различни бои, секоја со свој уникатен профил на вкус и здравствени придобивки.
Подобар вид
Како што морковите се добри за видот, така се и пиперките. Пиперките содржат каротеноидни соединенија бета-каротин, лутеин и зеаксантин и витамин Ц, кои се клучни за здравјето на очите, според Националниот институт за очи. Студија од Австралија од 2019 година покажа дека портокаловата пиперка содржи највисоко ниво на зеаксантин, додека жолтата пиперка содржи многу лутеин.
Ја намалува желбата за храна
Ако поминале повеќе од три часа од последниот оброк, јадете ужина која содржи избалансирана комбинација на јаглени хидрати и протеини. Една средна пиперка содржи повеќе витамин Ц од портокал, а пиперките можете да ги јадете со, на пример, хумус. Таквата закуска ќе го намали чувството на глад.
Губење на тежина
Пиперките се нискокалорични, а една средна пиперка содржи 31 калорија. Тоа е затоа што пиперките најчесто се направени од вода и влакна, а влакната не држат сити долго време. Затоа, пиперката е идеална храна доколку сакате да ослабете.
Добро е за коските и зглобовите
Според Здружението за артритис, папраката ги штити ‘рскавицата и коските благодарение на големите количини на витамин Ц. Половина чаша црвен пипер ги дава препорачаните 75 милиграми за жените и 90 милиграми витамин Ц за мажите.
Го намалува воспалението
Биберот е антиинфламаторна суперхрана, а црвениот пипер има најмногу здравствени придобивки. Црвениот пипер содржи најголеми количини на бета-каротен, кверцетин и лутеин, а откриено е дека лутеинот ги неутрализира слободните радикали и го намалува воспалението.
Поздрави заби
Пиперките, како јаболката и другите крцкави зеленчуци и овошја, се природни четки за заби. Нивната крцкава, влакнеста текстура помага да се отстранат честичките од храната и бактериите. Покрај тоа, пиперката е полна со вода, која го стимулира протокот на плунка, што е клучно за здравјето на вашите заби бидејќи ги намалува штетните ефекти на киселините и ензимите кои ги напаѓаат забите, според Стоматолошкиот факултет на Универзитетот во Илиноис во Чикаго. .
Го намалува ризикот од развој на срцеви заболувања
Истражувањата покажуваат дека капсаицинот е моќен антиоксиданс кој може да заштити од оксидативен стрес, пишува „Ит дис“. Истражувачите сакале да го утврдат ефектот на оваа компонента врз метаболичкиот синдром, збир на срцеви заболувања, вклучувајќи дебелина, отпорност на инсулин, висок крвен притисок и лошиот холестерол.
Во анализа на 12 студии објавени во списанието Nature, истражувачите не откриле значително подобрување на нивото на гликоза или хипертензија, но откриле дека нивото на лошиот холестерол е значително намалено.
Помага при синдром на нервозно дебело црево
Синдромот на нервозно дебело црево е хронично нарушување на дебелото црево кое често предизвикува грчеви, абдоминална болка, надуеност, запек и дијареа. Црвениот пипер може делумно да ги ублажи овие болки.