33.8 C
Скопје
1. јули 2022
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Мозаик

Пољубезни и попаметни отколку што мислите: Сега знаеме КОЛКУ ПАМТАТ МАЧКИТЕ

Мачките, како и кучињата, одлично ги паметат оние детали кои биле важни за опстанокот на нивните предци за време на нивната долга еволуција.

На пример, според Мајкл Делгадо, докторант на Универзитетот во Калифорнија и консултант за однесувањето на мачките, мачките имаат одлична меморија кога станува збор за лов.

Два експерименти покажаа дека околу педесет мачки можеа да запомнат во кои чинии има храна, дури и кога претходно поминале 15 минути надвор од просторијата за садови. Друга студија, објавена во 2008 година, покажа дека мачките се добри и со просторна меморија.

Во таа студија, од мачките се очекуваше да запомнат од кои чинии веќе јаделе. Сепак, се покажа дека постарите мачки прават повеќе грешки од помладите, што покажува дека меморијата на мачките исчезнува со возраста. Овој тип на меморија им помага на мачките да запомнат каде да најдат плен, како и дали веќе поминале одредена област за време на ловот таа ноќ.

Сепак, работната меморија на мачките се покажа како изненадувачки краткотрајна, особено кога сеќавањата не вклучуваат храна. Во еден експеримент од 2006 година, 24 мачки гледале како експериментатор крие предмет во една од четирите кутии. Мачките мораа да чекаат 10, 30 или 60 секунди пред да им биде дозволено да бараат скриен предмет.

По 30 секунди, повеќето мачки ќе имаат проблем да најдат скриени предмети. Делгадо објаснува дека резултатот не е изненадувачки. Ако мачка брка глушец во дивината, а тој се крие зад нешто, мали се шансите да биде таму минута подоцна. Ако е надвор од видното поле, веројатно го нема.

Можеби ќе ве интересира

Топлотниот удар им се случува и на мачките: Еве како да ги препознаете симптомите и да им помогнете на домашните миленици

M T