Употребата на пестициди е вообичаена, но во дозволени количини. Меѓутоа, доколку се користат поголеми количини, постои ризик од развој на многу проблеми.
Во овој случај, дигестивниот тракт може да биде нарушен или, во случај на долготрајна изложеност, може да се развијат многу сериозни болести.
Затоа, добро би било овошјето и зеленчукот да се мијат правилно пред да се консумираат.
Како да го направите тоа најефикасно, ќе дознаете подолу.
Пред тоа, да ја погледнеме листата на овошје и зеленчук кои содржат најмногу пестициди.
јагоди
спанаќ
нектарини
јаболка
грозје
праски
цреши
круши
домат
целер
компир
Од друга страна, има храна која е најмалку загадена:
авокадо
слатка пченка
ананас
замрзнат грашок
кромид
папаја
модар патлиџан
аспарагус
киви
зелка
карфиол
диња
брокула
печурки
Ефективни начини за чистење на овошјето и зеленчукот од пестициди:
Ќе ви требаат:
чаша јаболков оцет
3 чаши вода
Подготовка: Измешајте вода и оцет, па намалете ги овошјето и зеленчукот. Оставете да отстои околу 20 минути, а потоа измијте под млаз ладна вода. Ова ќе ја отстрани нечистотијата, бактериите и хемикалиите.