23. ноември 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕМАКУЈНАИЗБОР

Повеќето од нас чуваат јајца на вратата од фрижидерот, а не сме свесни дека грешиме

Секој знае дека јајцата, ако сакаат да останат свежи, не можат да се чуваат надвор од фрижидерот, но техничарот за храна Крис Бисли вели дека иако повеќето фрижидери имаат простор за јајца и специјално дизајнирани кутии во вратата, тоа не е нужно најдоброто место. за нив.

„Јајцата најдобро се чуваат на константна температура која не се менува“, вели Бисли. Тој смета дека е подобро да се чуваат на горната полица од фрижидерот.

Иако можеби звучи како излишен совет, причината на Бисли има смисла. Имено, вратата е најтоплото место во внатрешноста на фрижидерот, а воедно е и место каде што температурата постојано малку опаѓа поради отворање и затворање, а потоа повторно расте.

Затоа, како и секоја расиплива храна, најбезбедно е да ја ставите на горната полица, која е најладна“, изјави тој за „Сан“, пренесува Вечерњи.хр.

Ако воопшто не чувате јајца во фрижидер, време е да го промените тоа.

Дополнително, тој советува јајцата да не се вадат од картонската кутија во која се купени, бидејќи тоа има своја намена. Имено, лушпата од јајцето е покриена со илјадници мали пори кои лесно ги апсорбираат несаканите мириси, но и бактериите.

„Чувањето на јајцата во кутија е најдобриот начин да ги спречите бактериите од нив“, рече тој. Инаку, јајцата кои се правилно складирани во фрижидер одржуваат квалитет и свежина најмалку двојно подолго од оние кои се оставени на собна температура. Потоа треба да се јадат во рок од една до три недели, додека во фрижидер можат да издржат и до шест недели.