22. ноември 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕМАМОЗАИК

Каде е најдоброто место за складирање на лимони за да останат свежи што е можно подолго?

Кога животот ви дава лимони, со нив можете да направите многу повеќе од обична лимонада. Исцедено во сок, исечено на кришки или како кора, ова цитрусно овошје може да се користи на различни начини и дава посебен мирис и арома на секое јадење, од десерти и пијалоци до салати и тестенини. Речиси секогаш имаме лимони дома, особено ако редовно готвите и уживате во свежа лимонада, но каде е најдоброто место за чување лимони? Дали знаете што да правите кога рецептот бара сок од половина лимон или само кора? Дали остатоците треба да се остават во фрижидер или на друго место?

Дали фрижидерот е најдобар избор за чување лимони?

Како што е случајот со повеќето овошја, Анина фон Хафтен, ко-основач на компанијата за испорака на храна Farm to the People, препорачува лимоните да се чуваат во фрижидер. „Можете да ги чувате на шанкот во кујната, но нема да траат толку долго и ќе почнат да се сушат“, вели таа и додава: „Ќе траат на кујнскиот пулт околу една недела, а во фрижидер до до еден месец“.

Кога ги чувате лимоните во фрижидер, фон Хефтен препорачува да ги чувате во херметички контејнер за да им помогне да останат посочни и подолго да ја задржат влагата. Меѓутоа, доколку ви се случи да имате незрели (зелени) лимони, тогаш се препорачува да ги ставите на тезга додека не поруменат, а потоа да ги ставите во фрижидер во фиока за свежо овошје и зеленчук.

Чувањето на лимоните во фрижидер не само што го продолжува нивниот рок на траење, туку и ја одржува меката текстура на кората и го задржува нивниот свеж вкус. Меди Ротман, шеф за одржливост во Foods, вели: „Кога лимоните се посвежи, тие се послатки и помалку кисели отколку кога почнуваат да се сушат, што се случува побрзо на собна температура“.

Остатоци од лимони

Кога станува збор за кората, Ротман советува дека никогаш не треба да ја фрлате кората од лимон без претходно да ја изрендате. Дури и ако не ви треба веднаш, ставете ја во затворен сад во замрзнувач и одмрзнете ја кога ви треба.’

Ако користите само половина лимон, Ротман препорачува да го покриете исечениот крај со пластична фолија или да го ставите во затворен сад, погрижете се да го користите во рок од неколку дена пред да се исуши. За да се зачуваат остатоците од лимоновиот сок, експертите препорачуваат да се чува во затворен сад во фрижидер каде ќе го задржи вкусот неколку дена. После тоа, најдобро е да користите сок од лимон за готвење или печење или остатокот да го замрзнете така што ќе го истурите во калапи за коцки мраз.

Можеби ќе ве интересира

Потребни ви се 25 лимони: Руски третман гарантира силен имунитет

M T