Еден вид природен пијалок, кефирот е ферментиран производ и се состои од ензими и микроорганизми. Конзумирањето на овој напиток може да ви помогне да решите многу здравствени проблеми.
Самиот кефир изгледа како зрна, но не е навистина вистински зрна. Овие зрна кефир, кои подоцна се користат за производство на пијалок наречен кефир, се состојат од млечна киселина, стептокок, микрокока, габи и бактерии.
Она што е исто така важно е дека кефирот може да биде воден, но и млечен, а тоа е оној кој најчесто го консумираме.
На прво место се бори за здрава цревна флора, што е половина од здравјето, но ова е само почеток на благотворните својства што ги дава кефирот. Го намалува ризикот од воспалителни процеси во организмот, одличен е за детоксикација, но и за слабеење. Се бори и со алергии, анемија, гастритис, чир на желудникот, мрзелива столица, висок крвен притисок и одредени иритации на црниот дроб.
Се вари побрзо од млекото
Кефирот може да се пие во прилично големи количини – до 1,5 литри дневно, а полесно и побрзо се вари од млекото – додека зовриеното млеко се задржува во стомакот околу седум часа, кефирот од обезмастеното млеко се задржува 4,5 часа. од обезмастено млеко 3 часа. Терапевтскиот ефект на кефирот се должи на неговата микрофлора, односно кефирските зрна и млечната киселина која оди со нив.