Сардините се полни со важни хранливи материи, што ги става на прво место кога станува збор за исхраната, вели д -р Џош Акс. Поради високата содржина на омега-3 масни киселини, протеини, витамин Б12 и селен, сардините се едни од најмоќните чувари на здравјето. Ако се консумираат редовно, тие можат да придонесат за подобрување на целиот организам, а ова се придобивките:
Една порција сардина од околу 75 грама содржи приближно:
191 калории
22,7 грама протеин
10,5 грама маснотии
8,2 микрограми витамин Б12
48,5 микрограми селен
250 единици витамин Д.
451 милиграми фосфор
351 милиграми калциум
4,8 милиграми ниацин
2,7 милиграми железо
365 милиграми калиум
35,9 милиграми магнезиум
0,2 милиграми бакар
1,9 милиграми витамин Е.
0,2 милиграми витамин Б6
1,2 милиграми цинк
1. Богати се со Омега 3 масни киселини
Сардините се еден од најдобрите природни извори на есенцијални омега-3 масни киселини во светот. Тие исто така содржат ЕПА и ДХА, два вида есенцијални масни киселини што телото ги користи за да го намали воспалението, што резултира со подобрување на здравјето, подобра функција на мозокот и помал ризик од хронични заболувања.
Истражувањата покажуваат дека јадењето храна како сардини, богати со омега-3 масни киселини, може да помогне во лекувањето на нарушувањата на расположението, како што се депресијата и анксиозноста. Тие, исто така, имаат корисен ефект врз здравјето на срцето, а докажано е дека го намалуваат нивото на холестерол и триглицериди.
2. Го зачувува здравјето на коските
Поради големата количина на калциум, сардината може да ви помогне да го одржите здравјето на коските.
3. Го зачувува здравјето на тироидната жлезда
Селенот и јодот се во синергија и се основниот состав на сардини. Селенот е неопходен за добро функционирање на тироидната жлезда.
4. Обезбедува на телото доволна количина на витамин Б12
Недостатокот на витамин Б12 може да предизвика симптоми како што се оштетување на нервите, нарушување на менталната функција, тешкотии во снабдувањето со клетки со кислород и хроничен замор. Со редовно консумирање сардина, ќе го надоместите недостатокот на овој витамин, кој е клучен за правилно функционирање на целиот организам.
5. Го намалува апетитот
Многу хранлива храна која ќе ви овозможи чувство на ситост до неколку часа.
6. Го контролира нивото на шеќер во крвта
Сардините се полни со здрави масти и протеини, кои делуваат за да ја забават апсорпцијата на шеќер во крвта. Комбинирањето храна богата со протеини и масти, како што се сардините, со јаглехидрати може да го забави ослободувањето на гликоза (шеќер) во крвотокот, помагајќи при ненадејни флуктуации на шеќерот.
Потрошувачката на сардини е особено важна за луѓето кои имаат дијабетес, метаболен синдром или други состојби поврзани со отпорност на инсулин.
7. Го подобрува изгледот на кожата
Сардинските масни киселини играат голема улога во здравјето на кожата. Ги ублажуваат воспалителните процеси на кожата и и даваат здрав сјај.