Пицата е толку вкусно и едноставно јадење што може да се направи на безброј начини, според сечиј вкус.
Сите знаеме дека тестото е всушност најдобриот дел од пицата, а за да биде воздушно, треба да го направите со една состојка што сите секогаш ја имаме во фрижидерот.
Имено, станува збор за – јогурт. Со помош на јогурт, вашето тесто за италијанскиот специјалитет ќе биде совршено. Подолу ви го претставуваме рецептот за најубаво тесто за пица.
Потребно ви е:
250 мл јогурт, ;600 грама брашно,;1 сув квасец,;100 мл масло,;50 мл вода,;1 лажичка сол,;прстофат шеќер
Подготовка:
Загрејте 250 мл јогурт за да остане млак. Во јогуртот додадете сув квасец, шеќер, 50 мл вода и лажичка брашно. Измешајте сè и оставете го квасецот да реагира околу 15 минути. Покријте го садот со крпа или алуминиумска фолија.
Кога квасецот ќе нарасне, додадете 100 мл масло и сол, измешајте, а потоа додадете го брашното малку по малку и измешајте. Наскоро ќе има толку многу брашно што ќе можете да го обликувате само со рацете.
Комбинирајте ја смесата и месете го тестото околу 10 минути, додека не престане да се лепи за вашите раце.
Потоа обликувајте го тестото во леб и оставете го да стои уште половина час во сад, покриен со крпа. После тоа, откако тестото е подготвено, можете да продолжите да ги нанесувате состојките на пицата.