Веројатно сте влегле во соба барем еднаш и сте заборавиле зошто сте дошле таму. Повремената заборавеност е сосема нормална, но секојдневните навики, вклучително и она што го јадеме за појадок, можат да играат важна улога во зачувувањето на меморијата и здравјето на мозокот.
Според истражувањата, речиси половина од случаите на деменција би можеле да се спречат или барем да се одложат со поздрав начин на живот. Ова вклучува правилна исхрана, редовно вежбање и квалитетен сон, пишува EatingWell.
„Начинот на живот што го водиме денес е најмоќното оружје што го имаме за да ја заштитиме нашата меморија и мозок во иднина“, вели неврологот д-р Дејвид Перлмутер. И сè започнува со појадокот.
На пример, омлет со авокадо и чаден лосос може да ја стимулира функцијата на мозокот наутро и да го поддржи долгорочното здравје.
Зошто омлет со лосос и авокадо е одличен појадок за мозокот
Овој оброк, препорачан од невролозите и нутриционистите, содржи идеална комбинација на хранливи материи кои го хранат мозокот и ја подобруваат меморијата.
Содржи холин, важен за меморијата
Јајцата се еден од најдобрите природни извори на холин, супстанца која им недостасува на повеќето луѓе. Холинот е неопходен за здравјето на мозокот, меморијата и расположението. За жал, истражувањата покажуваат дека дури 90% од луѓето не консумираат доволно холин.
Нутриционистката Лорен Манакер објаснува дека холинот помага во создавањето на ацетилхолин, невротрансмитер кој е клучен за учење и меморија. Две јајца обезбедуваат околу половина од препорачаната дневна доза на холин.
Богат е со омега-3 масни киселини
Пушениот лосос е богат со здрави масти, особено со омега-3 масни киселини DHA и EPA. Според диететичарката Стејси Вудсон, овие масти ја подобруваат меморијата, концентрацијата и функцијата на мозокот бидејќи поттикнуваат подобар проток на крв во мозокот. Тие исто така им помагаат на невроните подобро да комуницираат едни со други.
Содржи моќни антиоксиданси
Антиоксидансите во овој оброк го штитат мозокот од оштетување предизвикано од воспаление и оксидативен стрес. Витаминот Е од авокадо и маслиново масло, лутеинот и зеаксантинот од жолчките од јајца и селенот од лососот, сите заедно помагаат во одржувањето на здравјето на мозочните клетки.
Д-р Перлмутер додава дека витамините Ц и Е, како и полифенолите, се моќни сојузници во борбата против стареењето на мозокот.
Добар извор на витамини од групата Б
Јајцата и лососот се богати со витамини Б6, Б12 и фолна киселина. Овие витамини помагаат во создавањето невротрансмитери кои влијаат на расположението, фокусот и меморијата. Недостатокот на витамини од групата Б може да се поврзе со пад на менталните способности и зголемен ризик од губење на меморијата.
Помага во одржувањето на стабилни нивоа на шеќер во крвта
Омлет од лосос и авокадо содржи протеини, здрави масти и влакна, кои заедно помагаат во одржувањето на стабилни нивоа на шеќер во крвта. Ова помага да се спречат ненадејни падови на енергијата и намалена концентрација. Експертите советуваат да се избегнуваат рафинирани јаглехидрати како што се шеќерните житарки и колачи за појадок, бидејќи тие можат негативно да влијаат на вниманието и функцијата на мозокот./Извор:Makfax
ПОПУЛАРНО НА ИНТЕРНЕТ...