22. ноември 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

Зошто е важно да се избегне повторно зовривање на истата вода за кафе или чај?

Пиењето кафе или чај наутро е вообичаен ритуал за многу луѓе. Додека некои сакаат да посветат дури и неколку часа на овој ритуал на посебно место, други кои го немаат тој луксуз само набрзина го подготвуваат својот омилен пијалок и најчесто го пијат на пат до работа, пешачење или во автомобил.

Ако сте од оние луѓе на кои секогаш им недостасува време наутро, веројатно често ви се случило набрзина да ставите вода за кафе и чај да се варат, а додека правевте низа други работи, сфативте дека водата одамна ја достигнала точката на вриење, а ако ја зовриете веројатно најмногу испарила на шпоретот.

Во тој случај, повеќето од нас само истураат нова вода во веќе зовриената вода или само повторно вклучете го котелот за повторно да се вари водата.

Сепак, експертите тврдат дека оваа навика е исклучително штетна и дека мора што поскоро да се ослободиме од неа. Дури и здравите минерали на овој начин стануваат штетни, што јасно се гледа на примерот на калциумот, кој на овој начин формира забен камен.

Истражувањата покажуваат дека двојното вриење ги зголемува арсенот, нитратите и флуорот во водата, што е многу штетно за организмот.